+ 38640349684 nusa.gnezda@gmail.com

Ali poznate nevarnost nosečnostne sladkorne bolezni?

V času nosečnosti dejansko obstaja možnost, da ima nosečnica povišan sladkor in vzrok za to je seveda nosečnost in sprememba hormonskega stanja. Da prav ste prebrali. V stroki se za takšno stanje uporablja izraz gestacijski diabetes.

Ker so informacije o omenjeni temi izredno skope, se zaradi mrzličnega iskanja odgovorov pojavi še dodatni stres in to ne koristi nikomur.

 • Kaj pravzparav to pomeni?
 • Kaj lahko naredim?
 • Me bo to spremljalo celo življenje?

Nekako tako si predsavljam prva vprašanja, ki se pojavijo nosečnici, ki ji postavijo omenjeno diagnozo. Zaradi skoposti informaciji se velikokrati pojavi še dodatni stres, ki ne koristu nobenemu.

Kako nastane nosečnostna sladkorna bolezen?

Med samo nosečnostjo telo proizvaja hormone, ki lahko pri nekaterih ženskah povzročijo povišanje glukoze v krvi. Eden izmed odgovorov je ta, da telo ne more proizvesti zadostne količine inzulina, ali pa proizvedenega inzulina ne more učinkovito izrabiti.

Nosečniški diabetis se obravnava podobno kot diabetis tipa 2, zato ker pride do insulinske rezistence, ki je posledica hormonskega neravnovesja v telesu.

Kaj je insulinska rezistenca?

Insulin je hormon, ki vam pomaga odstraniti sladkor iz krvi in ga “dostaviti” do celic in predstavlja vir energije. Kadar je oseba diagnosticirana za insulinsko rezistenco, to pomeni, da se telo ne odziva na insulin. To dejansko pomeni, da zarodek v takšnem primeru ne bu dobil dovolj hranil in energije za svoj razvoj. Zaradi konstantega povišanega sladkorja v vaši krvi, lahko novorojenček po porodu pade v hiperglikemijo (premalo glukoze). Če tega ne zdravimo se lahko pojavi okvara otrokovih možganov.

Danes živimo v svetu kjer pri prehrani še vedno prevladujejo ogljikovi hidrati – sladkorja je v izobilju. To ne pomeni, da se jim moramo čisto odreči, ali da moramo stradati. Potrebno pa je dati poudarek na prehrano, ki pretirano ne vzdiguje krvnega sladkorja. (več v nadaljevanju).

Zakaj ravno jaz?

Kot vse ostale bolezni ni možno vedno navesti pravega vzroka, obstajajo pa razlogi, ki lahko podajo boljšo obrazložitev zakaj lahko do tega pride:

 • nezdrav življenski slog
 • družinska zgodovina diabetisa
 • prevelika teža
 • starešje od 25. let

 

Preden se ustrašite ob številki 25 naj dodam, da časa in družinske zgodovine ne morete prevrteti nazaj. Lahko pa se še ta trenutek odločite, da boste v življenju pričeli sprejemati boljše odločitve pri prehrani, življenjskem stilu in vadbi, kar bo zelo dobra popotnica za zdravo nosečnost.

Prehrana pri nosečniški sladkorni bolezni

pregnant-lady-preparing-healthy-food

Pri prehranskih priporočilih za nosečnice in tudi tiste z nosečniško sladkorno boleznijo se v uradni stroki poudarja, da naj bi bilo  uživajo velike mera sadja, polnozrnatih žitaric, nemastno mleko, itn…koristno. Vendar v veliki meri takšni napotki niso koristni za zdravo osebo, kaj šele pri težavah z nosečniško sladkorno boleznijo.

Pri omenjenem stanju je uravnavanje krvnega sladkorja ključnega pomena. Zato je smiselno poudariti, da so ravno ogljikovi hidrati živilo, ki telesu najbolj pripomore pri tem, da se krvni sladkor poviša..

Govorijo vam, da uživajte polnozrnate izdelke namesto belih, ampak vsi ogljikovi hidrati se spremenijo v sladkor. Zaradi hitrega preklopa na polnozrnate izdelke, ki so za večino še težje prebavljivi, se pojavi: tiščanje v trebuhu, napihovanje, itd..

 

Sedaj ste se verjetno vprašali kaj naj potem nosečnice jedo, če se jim odvzame še del ogljikovih (predvsem slabih) hidratov?

Odgovore na to vprašanje je zelo preprost. Pravo hrano.

In kaj je prava hrana? To so:

 • beljakovine živalskega izvora
 • mastne mlečne proizvode
 • ribe, predvsem manjše, ki ne vsebujejo veliko težkih kovin
 • organska jajca: redno vključite jajca na svoj jedilnik, saj med drugim vsebujejo: holin, glicin in B12, ki so izredno pomembni med nosečnostjo
 • zdrave maščobe (maslo, olivno olje, ghee, avokado, kokos, oreščki,…) maščobe so med najbolj pomembnimi hranili med nosečnostjo
 • goveja ali piščančja juha (brez zakuhe)
 • zelenjave še posebej zeleno lisnata zelenjava

Tukaj bom izpostavil maščobe. Materino mleko vsebuje več kot 55% maščob in naše telo potrebuje kvalitetne maščobe za optimalno delovanje. Z drugimi besedami maščobe so za človeški organizem izredno pomembne. Zaradi njih se ne boste zredili sam vam bodo pomagale pri absorbciji vitaminov in vam bodo dale občutek sitosti.

 

 

Napotki kako sestaviti obrok:

 

 • vsak obrok naj vsebuje beljakovine in maščobe

 

 • dodajte veliko zelenjave

 

 • ne silite se hrano, ko niste lačni

 

 • opazujte odziv telesa na določene hrano (napihovanje, utrujenost, povišan sladkor, želje pa sladkem)

 

 • ogljikove hidrate dodajte v manjših količinah in naj ne predstavljajo glavne sestavine obroka. Izbirajte med sadjem, ki vsebuje malo sladkorja (jabolko, kivi, jagodičevje…) ter sladkim krompirjem, proseno kašo, ajdovo kaša, kvinojo, rižem.

 

 

 

Pri nosečniškem diabetisu je pomembno, da resnično ne pretiravate s količino ogljikovih hidratov ali količino zaužite hrane v enem obroku. Če bil obrok preobilen ali prevelika količina ogljikovih hidratov, lahko ugotovimo z merjenjem krvnega sladkorja. (več o temu v drugem članku).

Napisal BLAŽ JUREČIČ, strokovnjak za prehrano

Kontakt: blaz@bpteam.si ali blaz.jurecic@gmail.com