+ 38640349684 nusa.gnezda@gmail.com

si želiš varno vaditi po porodu? KLIK:

Brezplačni program FITMAMi

Po raznih forumih se velikokrat sprašujete, kdaj je primeren čas za vadbe kot so crossfit, bootcamp in tek. Odgovori me pa vsakič bolj stresejo. “Tek po 6h tednih”, “če si fit lahko greš na bootcamp takoj, ko se počutiš, da si pripravljena”. Že prej sem bila aktivna, zato sem takoj začela s crossfitom”. 🙂 aaaha, a plenice si vzela s seboj, ali so ti jih posodili stučkoti v centru, ki so ti obljubili fit telo po porodu? Kako pa pri teku po šestih tednih? Moja osebna izkušnja je sledeča. Pred nosečnostjo medenično dno trdo, kot skala, trup –  bullet proof. Po porodu šok in uhajanje urina. KAJ? Ni mogoče, pa ne jaz? Resno? A to je normalno, to je ta cena, ki jo ženska plača in tako bo ostalo? NE! Ni normalno, da tako ostane, NE SME. Spet se vprašam, hodiš na te vadbe, da bi postala močnejša, pa ne moreš niti zadržati urina? Hmm nič močnga ni v tem, da se polulaš med vadbo damica! Ljudje pridejo v tovrstne telovadnice in vidijo prostor brez naprav, samo naša telesa, ki opravljajo 100% delo, funkcionirajo v vsej svoji biti, za kar so tudi ustvarjena. Pa je res?

Tovrstne vadbe opisujem, kot režim nenehno različnih vaj, kot so skoki, visenja, plezanja, dvigovanja, počepov … –  do sedaj je to SUPER. “ampak saj to so super vaje”??

…ČE JE VAŠ TRUP MOČAN, STABILEN, IMATE OPTIMALNO DRŽO MED IZVAJANJEM IN 100% FUNKCIONALNO TELO!

Ker šele potem bo sposoben zdržati ekstremen pritisk v vaši trebušni votlini in medeničnem dnu, vsakič, ko boste naredili zgib, skočili s kolebnico, ali naredili trebušnjak. In vaš trup in mišice medeničnega dna, bodo opravljale svojo funkcijo,tako kot ostali deli telesa, trebuh bo trd in nič ne bo več mokrega, razen vaše prešvicane majčke.

AMPAK tukaj je nekaj, če ste po porodu ( včeraj, en mesec nazaj, eno leto nazaj ali kadarkoli ), je velika verjetnost, da vaše jedro ne funkcionira tako kot bi moralo. Kar pomeni, da če boste NAREDILE TREBUŠNJAK, VZGIB, SKOK S S KOLEBNICO (ALI KAKRŠEN KOLI SKOK), TEK se bo zgodilo (TUDI ČE SE SMATRATE KOT FIT, ZDRAVO, RELATIVNO MOČNO):

1. Vaši trebušnjaki  ( trebušne mišice) bodo potiskale navzven in ustvarile ali bognedaj poslabšale RAZMIK TREBUŠNIH MIŠIC (diastazo rektusov). Lahko bodo tako potiskale navzven, da bodo ustvarile hernijo. V najboljšem primeru bodo vaše trebušne mišice izgledale čvrste, vendar bodo “štrlele” navzen. Torej bo čez obleko videti, kot bi imele trebuh.

2. Vaše medenično dno bo izpostavljeno velikim pritiskom in se bo še dodatno oslabilo. MD bo šibko in ne bo sposobno zadržati,  kar bi moralo zadržati. Tako bo spet prišlo do inkontinence urina ali še slabše, do prolapsa organov.

TO SO Funkconalne vaje v svojem temelju, gibanja ki so prisotna od vedno, za katera so naša telesa ustvarjena, da jih opravljalo, do neke mere, se sprašujete?

JA, VENDAR, in to je zelo pomembno, še posebej za ženske po porodu: Ne da se jih opravljat varno, brez funkcionalnega jedra. Ko izpostaviš organ,  ki bil pod takšnim stresom, kot je rojstvo otroka, močnim pritiskom, je ideja o intenzivnih vadbah absurdna in nevarna.

TOREJ, KDAJ SMO PRIPRAVLJENE ZA VODENE VADBE, CROSSFIT, BOOTCAMP IN TEK?

Točnega pravila, KDAJ ni! Poslušajte svoje telo, ker vam bo zelo nazorno povedalo, kdaj se ustaviti, iti 2 koraka nazaj, ali kdaj gremo lahko enega naprej. Signali, ki nam povedo, da nismo še pripravljene:

 

  • Če vam kadar koli med izvajanjem vaj uhaja urin ( ne NI ok, če se kdaj pa kdaj polulate!)
  • Če čutite kakršno koli bolečino v križu, med ali po izvedbi vaj
  • Če čutite nestabilnost v trupu in se počutite kot bi vas vleklo skupaj, ali vam meče trebuh naprej, med izvedbo katere koli vaje.
  • Če se telo trese med izvajanjem vaje
  • Če vaše telo ni sposobno zadržati pritiska v trebuhu z vso močjo
  • Če niste šli skozi program, ki bi najprej okrepil ključne mišice in reprogramiral telo

BOM ŠE KDAJ LAHKO DELALA TREBUŠNJAKE?

trebušnjakVečina ima še vedno v zasidrano v glavi največjo zabulodo, da so edina  pot do ravnega trebuha trebušnjaki. Jaz sem dokaz, da to ni res, ker že leta nisem naredila nobenega in vse moje punce, ki vadijo z mano tudi ne. Torej kaj imam proti trebušnjakom? Trebušnjaki so za diastazo rektusov to, kar je bil Kripton za superman-a. Mogoče boste lažje razumeli, če vizualizirate prečno trebušno mišico, ki je pripeta na prsnico in spodaj na sramnično kost, vendar z odprtino na sredini. Ne morete si predstavljati, kako nam vsak gib podoben trebušnjaku, ali gib kjer imamo obe nogi gor ŠE BOLJ odpira odprtino med mišicama in hkrati veča trebuh. Če delate trebušnjake ne boste nikoli imele takšnega trebuha kot si želite. Osredotočite se na stabilizacijo trupa. Trebušnjaki so lahko nevarni.

Diastasis-Recti-Abdominis-Burrell

Torej trebušnjaki še kdaj? ZAKAJ ŽE? Če lahko dosežete raven trebuh z veliko bolj varnimi vajami. In krepite trebuh z že s tem ko delate druge vaje. Na primer s počepom ali izpadnim korakom… Držite se tistega KAR DELUJE!

Moje mnenje je, da Crossfit in drugi načini skupinskih vadb NISO za ženske, ki so rodile. Saj žensko telo (trup) potrebuje celotno sliko, da se znova vzpostavi sistem, preden sploh razmišljamo o tovrstnih vadbah.

p.s

Če vam trener po porodu predpiše plank(desko), češ saj to je super vaja za trup, stabilizatorje in trebušne mišice, je to signal, da trener ni seznanjen z dejstvom, da je v trebuhu odprtina(diastaza rektuseov) in gravitacija dela svoje, torej trebuh pade ven. Si res želite imeti še večji trebuh, kljub temu da telovadite? MISLIM, da si tega nobena ne želi. Zato, če želite pravilno okrepiti trebuh, brez tega da bo izgledal še večji, trenirajte pravilno!