Kdaj lahko začnem s tekom?

Ni magičnega datuma, ki vam dovoli tek po porodu. Na primer 4 mesece in hopla, sedaj si varna. Žal tudi to področje zahteva mnogo daljši odgovor.

Obdobje po porodu zahteva rehaiblitacijo medeničnega dna. Tako kot zlomljena noga/roka.

Če želite teči po porodu brez, da bi reskirali prolaps organov, bolečine v kolenih in križu, inkontinenco. Potem je potrebno učvrstiti mednično dno in turp.

Kako veš, da si pripravljena na tek ( in druge vadbe).?

Ste okrepili medenično dno s pravilnimi vajami. Nimate problemov z inkontinenco ali pritiskom na medenično dno.

Ste naredili vsaj 12 tedenski program, ki rehabilitira medenično dno. Ali obiskala tečaj, ki je fokusiran na moč in medenično dno.

Pravilno dvigujete bremena/ otroka .

Nimate nobenih bolečin v križu ali kolenih.

Če želite prejeti brezplačne vaje po porodu, treninge, recepte obrokov in pomoč pri sestavi obrokov, se prijavite na brezplačni fitmami program – tukaj: www.fitmami.si/test

 

Testirajte. Najprej poskusite s hitro hojo v hrib, če je vse v redu, poskusite s kratkimi sprinti lahko tudi na stezi za tek.

Če kratki intervali niso povzročali problemov, lahko začnete z daljšimi razdaljami.

Med tekom se mišice medeničnega dna obnašajo kot trampolin. Mehurju dajejo oporo in ga držijo na pravem mestu, ob pravem času. Ob “udarcu” torej pri teku ali skokih, morajo imeti mišice sposobnost, da se “odbijejo nazaj”. Mišice morajo biti dovolj močne, da držijo mehur in ostle organe na svojem mestu, kar prepreči uhajanje urina in prolaps organov.