10 NASVETOV ZA VADBO (PO PORODU)

Velja za vse!

Vadba po porodu je obvezna, o.b.v.e.z.n.a! Tudi, če smo bili v nosečnosti aktivni, imeli najlažji porod vseh časov, telo potrebuje rehabilitacijo zato, da se zaceli nazaj kot je bilo. To vsekakor ne pomeni mesece in mesece trdega dela, tisoč in eno vajo in ure preživete v telovadnici…niti približno ni tako! Pomeni pa strukturiran program, ki povrne telesu funkcionalnost.

Tukaj je mojih 10 nasvetov kako telovaditi (po porodu):

1. Zelo pomembno

Ne vem kako ob tako veliki poplavi oglaševanja, med vsemi informacijami, o tem kako izgubiti maščobo, pridobiti mišice, biti zdrav, brez bolečin v kolenu, križu, vratu…  ljudje še vedno nasedajo kremam, čudežnim tabletkam, hitrim dietam, čudežnim pajkicam, aerobikam (že izraz je old school, če hočete plesat, pojdite na ples), ne vem še čemu vsemu (ponavadi, tistemu kar je najslabše, najbolj pali)… gledam skozi okno v telovadnico, ko uboga ženska pumpa že 10 minut “počep” v upanju, da bo shujšala v noge. Vse skupaj je postalo žalostno. Kot rada poudarim, preden si poiščite nekoga, ki bo upravljal z vašim telesom se prepričajte, da ga zna upravljati! Pustite papirje, naj mahajo z njimi kolikor hočejo (znan trener je prijavil svojega psa za trenersko licenco in JA, ta pes je postal trener 😀 ).  Ni vse v papirju in veliko je v papirju, prepričajte se sami. Če je trener fer in česa ne ve, vas bo napotil drugam. Jaz vas bom napotila drugam, ker ne vem kako se optimalno pripraviti za maraton, lahko bi sicer nekaj namutila, malo poguglala, pa bi nekaj že nastalo ven (verjetno boljše kot večino stvari kar se prodaja)…ampak NE optimalno, jaz vam tega pač ne bom naredila (četudi sem tekmovala v maratonih, trenirala in imela strukturiran program, je bil ta program samo ZAME in za druge ne bi bil optimalen). In četudi je trener treniral sebe, ne pomeni, da zna trenirat vas. Tudi jaz sem bila že 100x pri zobarju, pa ne znam popravit zoba.

2. In še bolj pomembno!

Če delamo trebušnjake NE kurimo maščobe okoli trebuha, če delamo vaje za rit NE kurimo maščobe na riti in tako velja za vsak del telesa!! Telo NE izgublja maščobe lokalno. Primer: ČE se vam maščoba nabere najprej na bokih, bo od tam tudi nazadnje šla, meni se najprej nabere na rokah in nazadnje jo na rokah tudi izgubim..:(oh ti telo, zakaj si tako hudobno :)! Kaj hočem povedati? NE DELAJTE TREBUŠNJAKOV! Ker ne boste izgubile maščobe okoli njega, še manj pa ne kože, ki se je raztegnila in strij katere so se naredile. NE, ne in NE! Okrepite velike mišične skupine (zadnjico), da one namesto vas porabljajo maščobo. Drugo, ne tečite maratonov, samo zato, da bi izgubile maščobo, ker je ne boste, mogoče se vam zdi, da hujšate, da tehtnica kaže manj. Kaj pa mišice? Kje so? Šle so!  Mogoče vam rek ” don’t run to be fit, be fit to run” kaj pove … Nikoli vam ne bom svetovala, da se odpovejet teku, če ga imate radi. Tek je super za se “spucat” duševno, emocionalno in še marsi kaj. Pravim samo, da če vam tek ne prinaša rezultatov, kakršne si želite, zamenjajte način vadbe!

3. Telovadite zato, da se boste bolje počutile

Moje prepričanje je, da vas mora kar koli že počnete najprej osrečiti in vas napolniti z energijo. To še posebej velja, če ste pravkar postala mamica in se počutite utrujeno. Vem, kako zelo težko je začeti telovaditi, tudi meni se velikokrat ne da, pa grem, ker vem kako se bom počutila kasneje. Ko enkrat  prestopiš na “drugo stran”  in se ti nivo energije dvigne iz 0 na 10, ne moreš nazaj.

4.  FUNKCIONALNOST naj bo na prvem mestu

Ko rodite se počutite drugačno v svoji koži. In to je OK. Ni potrebe po hitenju in ni časovne omejitve, da dobite nazaj težo, ki ste jo imele pred nosečnostjo. Če se hočete vrniti na visokointenzivne treninge, tek in podobne načine telovadbe, si morate vzeti čas in spraviti telo nazaj, ga rehabilitirat, vzpostaviti ravnovesje. Kar zmrazi me, ko vidim po raznih forumih spraševat mamice 2 meseca po porodu, ali lahko začnejo z bootcampi in tekom. NE! Najprej se osredotočite na to, kako vaše telo sploh funkcionira, kako reagira na določeno obremenitev, kakšen je odziv telesa na to itd…Prej boste začele z resetiranjem telesa, prej se boste lahko vrnile na stara pota, brez morebitnih poškodb in poslabšanja stanja telesa.

 5. JA za trening z utežmi!

Uteži so fantastična zadeva! FANTASTIČNA :). Ne resno, nič nam ne pomaga spraviti nazaj telesa v prvotno stanje bolje, kot trening z utežmi (med uteži štejem tudi telesno težo, seveda, če jo znamo uporabljati :). Moje okno gleda na telovadnico, kjer se izvajajo razne vadbe. Razmišljam o nakupu rulete, ker me ubija že pogled na razne kilave izvedbe sklec, počepov, plankov itd. Torej, če imamo na razpolago minimalno časa v dnevu je potrebno zagrabiti uteži. JAP…

Bad-Push-Up-photoexpress-40
Če vaša skleca izgleda takole in vas vaditelj ali trener do sedaj še ni popravil….bežite! Daleč, daleč stran!

6. Pravilna tehnika je KLJUČNA!

Ni važno s čim telovadimo…ali so to uteži, telesna teža, elastike…potrebno je vedeti, kako se pravilno izvaja vajo, drugače si lahko naredimo veliiiiko več škode, kot korist! Zato sama raje ne svetujem v smislu, delaj počepe in imela boš hudo rit, izklesan trebuh in izgubila boš maščobo. JA vse to se da s počepom, vendar samo, če ga izvajamo pravilno in pod strokovnim vodstvom. Da ne govorim o planku (deski). Vsi jo izvajajo, vsi mislijo, da jo znajo izvajat, zgleda najlažja vaja za izvedbo doma … pa ni, ključni so detajli, ki vam jih lahko pokaže samo dobro podkovan trener.

plank-bad-1
Prosim ne…

7. Bodite pozorni

Zgleda lahko, vendar prosim opazujte svoje telo, kako se počutite pred, med in po treningu. Imate več energije, so bolečine v križu in medeničnem dnu izginile ali nasprotno? Opazujte telo, kako se počuti med izvajanjem vaj in kako dolgo potrebuje telo za regeneracijo. Naj bo to vaš vodnik.

8.Razčistite zakaj?

Zakaj hočete telovaditi? Vem, da je za večino populacije trening izključno estetskega pomena, za večino mamic pa, da bi izgubile kile od nosečnosti. Vendar je trening velkoooo več kot samo to. Jaz komaj čakam trening zato, da bom močnejša, ker moj čmrl postaja vedno težji in ga bom lahko brez težav nosila okoli, plus še 2 vreči iz trgovine v tretji štuk. Ko pomislim, da ga moram večkrat na dan dvignit iz posteljice, ki je pri tleh in me pri tem ne boli križ, sem hvaležna, da sem prejšnji dan telovadila. Da imam na koncu dneva še vedno energijo za druge stvari, ki me veselijo in v prihodnosti imeti energijo, da bom lahko tekala za njim. Pomislite zakaj bi telovadile? Kaj je vaš ZAKAJ?

9. Naj bo enostavno

Naj ne bo vaša vadba podobna cirkuški predstavi, ne rabimo tega. Ne mislite, da če imate 50 različnih vaj, vsak trening drugačne vaje, 100 ponovitev ene vaje, 2 uri dolg trening, da bodo rezultati boljši. Ne bodo, nasprotno! Vse bo slabše, VSE! Počep, poteg, potisk, pa še nekaj dodatnih vaj..to je vse kar rabimo. OSNOVE. In to je daleč od dolgočasnega. IN čisto nekaj drugega, kar vidimo na socialnih omrežjih. Če je dobro zreklamirano še ne pomeni, da je učinkovito. Top shop ima dobro reklamo, ampak tiste pajkice vaš pač ne bodo naredile suhe. Isto je z vadbami.

10. Trenirjate vaš trup in medenično dno pravilno!

Kar koli počnete, naj bo to dvoje močno. Vaje za trup so najbolj pomemben aspekt pri povrnitvi telesa nazaj v funkcionalno dovršen mehanizem :).  Trenirajmo trebušne mišice, hrbtne mišice, mišice medeničnega dna in zadnjico pravilnoooo!! Prosim praviiilnoo…Brez trebušnjakov! Zakaj? Predstavljate si enostavno…na sredini trebuha je od poroda ostala luknja, saj so se trebušne mišice razmaknile. Ko naredite trebušnjak, vam pritisk potisne organe skozi to luknjo in jo naredi še večjo. Si želite tega? NE! Pri planku je isto, organi padejo skozi luknjo in luknja se poveča…ja zveni grozno, zato upam, da se vas prime! 🙂 Obstajajo vaje za trebuh, ki so varne in učinkovite. Veliko jih je!

In še nasvet, ki pri meni več kot deluje! Skoraj vsak dan si vzamem eno urco in grem od doma, na trening, na sprehod, s prijateljico na kavo, nekam, da se odklopim, da pridem nazaj spočita k mojemu sinčku. Obstajajo vadbe z vozički in z dojenčki, pa vendar, če imate možnost ( super očka, ki je enakovreden starš), pojdite nekam pustite otročka doma, dajte očku šanso, da je sam z dojenčkom in se napolnite z baterijami, otročki to čutijo!

2 thoughts on “10 NASVETOV ZA VADBO (PO PORODU)

  1. kje se pa lahko najde takšnega vaditelja? jaz iščem nekoga ki bi mi pomagal svetovati kako telovaditi po porodu. hvala <3

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.