5 NASVETOV ZA REHABILITACIJO MEDENIČNEGA DNA

Si v dvomih in ne veš kje bi se lotila rehabilitacije medeničnega dna in trebušnih mišic?

Najvažnješe so seveda vaje, vendar si lahko pomagamo tudi drugače.

Veliko žensk verjame, da so posledice poroda davek, ki ga je potrebno sprejeti, ko rodijo. Vendar ni tako. V svojem telesu se lahko počutite spet “doma”. Težave so pogoste, kar ne pomeni, da so normalne in da jih moramo sprejeti.

Diastaza rektusov, inkontinenca, bolečine v križu/kolkih, prolaps, boleči spolni odnosi NISO stanja, s katerimi moraš živeti  po porodu.

Poglejmo si 5 osnovnih stvari, s katerimi začni, če imaš težave.

  1. NASVET

NAUČI SE DIHANJA

Vsak zna dihati, to mi je jasno. Ampak znaš dihati optimalno?

Pravilno dihanje je dobesedno najpomembnejša stvar, ki bi te jo lahko naučila. Naša diafragma in medenično dno delujeta skupaj. Ko se boš naučila uporabljati svoje dihajnje, jedro in medenično dno hkrati, se bodo mnoge poporodne težave izboljšale. Dihanje je na vseh področjih osnovna stvar.

2. NASVET

IZDIHNI, KO DVIGUJEŠ

Ko dvignemo nekaj težkega – svojega malčka, perilo – je v naši navadi, da se spuščamo in potiskamo proti svojemu jedru. Stvar je v tem, da to močno pritiska na naše medenično dno in ven proti že ogroženemu trebušnemu vezivnemu tkivu. Ena najbolj zaščitnih stvari, ki jih lahko naredimo za olajšanje, je, da se spomnimo na izdih ob naporu.

3. NASVET

PODPRI SE

Mama je težko delo. Pomisli, kolikokrat na dan se skloniš. Polaganje posode, pobiranje igrač, dvigovanje košare za perilo. Ko se naš trup celi, lahko to tipično dviganje “zaobljenega hrbta” močno obremeni naše jedro in medenično dno … IN naš križ. Želim, da razmišljaš o tem, da si “stojalo”:). Več točk imaš s tlemi – tem bolje. Premakti držo, razširi korak in uporabi prosto roko za podporo.

4. NASVET

NE STISKAJ ZADNJICE

To je še ena od tistih kompenzacijskih strategij, ki jih naše telo rado sprejme. Ko še gradimo moč jedra, naša medenica išče nekaj stabilnosti.  Zadnjica pa pride kot rešiteljica, da reši dan. Toda to nenehno  zategovanje preprečuje, da bi se jedro samodejno sprožilo, prav tako pa lahko ustvari veliko zakrčenost medeničnega dna. Naša zadnjica in medenično dno so zrcalo drug drugemu. Če imaš zategnjeno, preveč zakrčeno zadnjico, imaš verjetno tudi preveč zategnjeno medenično dno. Preizkusi ta trik, da ustavite zakrčenost!

5. NASVET

NE VLEČI TREBUHA NOT

Ok, ta je težka. Vem, da si navajena vleči trebuh not, že od puberete naprej, ampak zaslužiš si dihati. Vlečenje povzroči prepreke v našem naravnem dihalnem vzorcu. Lahko povzroči številne težave medeničnega dna, poveča tesnobo, povzroči zaprtje in drugo. Torej spusti trebuh! Resno.

 

Popoln program za po porodu za rehabilitacijo medeničnega dna in trebuha najdeš tukaj www.fitmami.si/po-porodu

pridruži se 12.000 mamicam, ki so uspešno rehabilitirale svoje telo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.