IZGUBA TREBUHA PO PORODU

Tedni po rojstvu otroka so najbolj intenzivni tedni v človeškem življenju. Pomanjkanje spanca, počutje se menja iz ure v uro, od čiste sreče do meje z depresijo, da ne govorim o “novem” telesu, ki ga skušamo sprejeti takega kot je.

In potem misel na to kako dobiti nazaj telo, ki je bilo preden smo zanosile.

V vseh mailih, ki jih dobim je sigurno stavek »telo pred nosečnostjo«.Zakaj ne maram te besede?

Razen, če ste popotnik v času, ne morate dobiti nazaj nič, kar je bilo preden ste zanosile. Imate novo telo, nov pogled na svet, nove telesne omejitve, novo hormonski sliko in nove prioritete.

Problem, ki nastane, ko želimo dobiti nazaj telo pred nosečnostjo, je ta, da pozabljamo, da so stvari sedaj drugačne. Vaše telo prej je bilo drugačno – hormonsko in fizično.

Kar je včasih delovalo, da ste izgubile 2 kilograma, sedaj ne bo, pa tudi če lahko najdete čas za to.

Ne govorim o temu, da ne moremo biti nikoli več vitki ali izgubiti poporodne teže ali da se morate sprijazniti z obliko, kakršno imate in niste zadovoljne z njo.

GOVORIM o pomembnosti načina, ki ga izberemo, da pridemo do rezultatov na pameten način, torej da ne bomo samo uspešni, vendar tudi pametni.

Resnica je, da nekaj kar je delovalo »prej«, verjetno sedaj ne bo. Kaj se zgodi veliko ženskam, predvsem doječim mamicam?  Noben jim ni povedal, da se je njihov metabolizem spremenil zaradi pomembnih hormonskih sprememb in da stara metoda, ne bo najboljša izbira.

Nosečnost je čas ko imamo veliko estrogena in progesterona,  ko rodimo, oba hormona padeta, z dojenjem hormon prolaktin naraste, kar pomeni padec estrogena. Da skrajšam in olajšam branje – izguba maščobe bije bitko in nima veliko šans za zmago.

Vaša nova hormonska slika je bolj podobna ženski v menopavzi, kot pa vam  nekaj let nazaj.

Ko estrogen prevladuje in nas dela debele, ga rabimo še vedno dovolj, da nas ohranja vitke in čvrste ( manj maščobe, več mišic).

Hormonska zmeda se tukaj ne konča. V nosečnosti in po rojstvu je čas visokega kortizola. Obdobje je navadno zelo stresno. In tukaj dobimo  prvo sestavino za trebuh, ki ne zgine. (kortizol)

tired mom

Če smo izčrpani od tega, da bedimo celo noč, so naše želje po sladkem še večje in dobimo drugo sestavino za velik trebuh (visok inzulin.) . Ta scenarij je odličen za nabiranje maščobe okoli trebuha. Točno to kar mamica potrebuje ane? Še s tem se mora ukvarjati, kot da ni že dovolj vsega.

Vendar niso vsi upi izgubljeni. Tukaj je nekaj kar lahko naredite med tem časom, kar bo prineslo rezultate:

Preden se odločite za telovadbo, se najprej posvetite medeničnemu dnu in trupu.

Kar je dalo vaše telo skozi ni šala in potrebuje terapijo. Ja vsi bi želeli takoj delati vaje, ki kurijo maščobo, vendar, če odlašate z rehabilitacijo medeničnega dna, boste končali zafrustrirani in poškodovani, najverjetneje pa boste med telovadbo lulale v hlače.(link)

Če boste okrepile trup in medenično dno, vam bo pomagalo nazaj do ožjega pasu.

Med nosečnostjo so se vaše trebušne mišice raztegnile ( DIASTAZA TREBUŠNIH MIŠIC), vaša rebra so začela drseti navzen, ko je vaš dojenček pritiskal nanje. Vaša medenica se je prevrnila naprej, ko je križ držal velik trebuh. Vsa ta zmešnjava je naredila, da vaš pas zgleda širši .

Omejeni ste s časom, tako da trenirajte pametno.

Čas, ki ga namenite vadbi v želji vzpostaviti ravnovesje v telesu, ter izgubiti maščobo, ki se je nabrala mora biti kratek. Izogibajte se dolgim kardio vadbam ali preveč intenzivnim treningom(link). Za optimalno ravnovesje hormonov, ki vplivajo na izgubo maščobe je potrebno ubrati drugačen način vadbe.(link)

Visoki nivo hormona kortizol v kombinaciji z visoko intenzivno vadbo, stanje poslabša in nazaj dobimo vse kar nočemo dobiti – beri;  špehec.

POIŠČITE NAČIN, KI DELUJE

Življenje mamice z otrokom je vse prej kot predvidljiv – otroci se ne zmenijo kaj preveč, za naše potrebe po vadbi. Medtem, ko obisk vadbenega  prostora ponudi največ opreme in s tem največ možnosti za vadbo, lahko naredimo super odličen trening tudi doma, z nekaj osnovnimi pripomočki, kot so žoga in elastika pa so naše možnosti že kar precej izboljšane.

Perfektno ne bo nikoli, kakor koli obrneš

Vadba doma prinaša kar nekaj omejitev, vendar nič kar se nebi dalo popravit. Med tem ko vadimo imamo 100 dejavnikov, zaradi katerih bi lahko končale z vadbo. Ko morate premakniti otroka stran od električnega vtikača, ali mu dati vodo, je super čas da zaključite z vsem, se rahlo zasekirate in si rečete, ah bom jutri nadaljevala. Res, mamica ne počni tega, če si lahko vstajala sredi noči, se dajala dobesedno na pol za svojega otroka, verjemi, da imaš to moč, da opraviš še s temi 20 minutami in si narediš super uslugo!

NE GRE VSE DOL Z DOJENJEM…ŽAL

So vem stalno govorili vse gre dol z dojenjem? No ne gre …  naj pojasnim. Hormon prolaktin,  ki je ključen za proizvodnjo mleka je dejaven tudi v svoji zlobi. Promovira shranjevanje maščobe v telesu. Ko hormoni upočasnjujejo izgubo maščobe, nam s tem dajejo tudi neverjetne prednosti, ki jih potrebuje otrok pri dojenju. Zato se ne jezimo kaj preveč nad njim.  Vprašale me boste, zakaj gre pa nekaterim tako z lahkoto vse dol? Telesa so različna, pri večini je tako; izčrpanost in neprespanost, omejenost hrane najs naredi šibke. To se pozna na telesu, izgubljamo mišice, teža pada, tehtnica pokaže manj, vodo, ki se je nabrala med nosečnostjo in nas naredila zabuhla izgubimo izgledamo “manjši” in tako nekatere z lahkoto rečejo, vse je šlo dol.

KRIVDO PRESKOČITE!

Veliko žensk občuti krivdo, med tem ko niso zadovoljne same s seboj in ko mislijo na to kako bi izgubile trebušček, ki je ostal. Spet si mislijo, da so dale prednost sebi in ne otroku. In spet pridejo na misel, kako sebična sem, da mislim na to, ko pa imam tako zdravega in lepega otroka, nekatere pa ga sploh ne morejo imeti. Tukaj imam tako čudovite otročke, jaz pa se obremenjujem s tem, da sem debela?

Ja oboje je lahko: Lahko si želite, da ste vitka in lahko ste neizmerno hvaležna za svoje otroke. Glejte na to iz drugega zornega kota, med tem ko hočete sebi dobro, biti vitalna in zdrava, s tem dajete dober zgled svojemu otroku.

Kakor sem že opisala v TEM postu, če boste telovadile, se bolje prehranjevale, našle čas zase, boste definitivno lažje skrbele zase in za družino. Rabijo vas, zdrave in z energijo.

Če se želite pravilno gibati in biti fit mami, z veliko energije ter brez bolečin in poporodnih težav (inkontinenca), se prijavite v program fitmami. (klik na sliko spodaj)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.