MASAŽA RANE PO CARSKEM REZU

Masaža rane po carskem rezu

https://www.youtube.com/shorts/D5Ly8gZ6TFg

VIDEO – plasti brazgotine

CARSKI REZ

0:0 Video: Koliko plasti je potrebno prerezati.

0:10 Zakaj je večja verjetnost za diastazo po

carskem rezu (video) -odmik trebušnih mišic.

0:21 Analaogija sprijetih tkiv s sirom

Diastaza rektusov je stanje ko je linea alba preveč raztegnjena, ki jo povzroča napačno razporejen “intra abdominalni tlak” (IAT).

Z IAT se ukvarjamo vsak dan. Povzroča ga kašljanje, dviganje težkih bremen, dviganje iz ležečega položaja, ko gremo na wc …   vse te dejavnosti povečajo pritisk na naš osrednji sistem.

Ključno je, da NE prenehate s temi stvarmi, temveč se jih naučite izvajati tako, da je pritisk enakomerno porazdeljen –  da ni vsa sila na sprednjem delu stene in da ne potiska navzdol.

Po vsakem kirurškem rezu, ostane brazgotina. Brazgotina povzroči “sprijem”. To pomeni, da je ena plast tkiva “prilepljena” na spodnjo plast.

(analogija s sirom, v videu).

Tkiva naj bi se prosto premikala drug mimo drugega.

Ko so tkiva zlepljena, je veliko težje popraviti diastazo ker je nad in pod tesno brazgotino prevelik pritisk. Torej, ko je vaša brazgotina zaceljena, je NAJBOLJŠA stvar, ki jo lahko naredite za vašo osnovno rehabilitacijo, mobilizacija brazgotine.

Vodena masaža brazgotine je tudi v poporodnem programu.

ZAKAJ MASAŽA RANE PO CARSKEM REZU?

Pred carskim rezom so sloji v trebuhu drseli en mimo drugega, po opoeraciji pa je brazgoditna od kože do maternice zlepljena. Kolagen, ki je gradnik za brazgotine je sedaj razporejen v več smereh. Z masažo pa lahko nanj vplivamo  in ga reorganiziramo tako, da bo bolj mobilen in organiziran.

Kako lahko pomaga masaža rane po carskem rezu?
Z masažo brazgotnie nežno vplivamo na kolagen in ga spodbudimo k preusmeritvi. To pomaga tkivom, da postanejo bolj gibljiva, manj omejujoča in manj boleča.

To je tehnika, za katero se je izkazalo, da izboljša bolečine in omejitve gibljivosti, povezane z brazgotinami na področju carskega reza. Majhna študija iz leta 2018, je preučevala učinkovitost površinskih in globokih masažnih tehnik in ugotovila, da obe povzročita izboljšano  delovanje in manj bolečin po samo štirih sejah masažne tehnike.

Nikoli ni prepozno, da poskusite mobilizirati brazgotino, ki je boleča, omejena ali je ne čutite.

Lahko pa je masaža prezgodnja, čeprav se zdi da je zaprta, je potrebno počakati 6 tednov po porodu. Tkiva so lahko v globinah še sveža.

 

VODENI VIDEO “MASAŽA BRAZGOTINE”  se nahaja v PROGRAMU PO PORODU

Popolno celjenje tkiv naj bi bilo doseženo v osmih do dvanajstih tednih.

Pred potekom šestih tednov lahko izvajate prijeme, ki vračajo občutek na dotik. Rahlo drgnjenje območja z vato ali krpo  z rahlo grobo teksturo na tkiva in živce, izboljša občutljivost območja. Dodajanje masažne kreme, je lahko v pomoč pri izboljšanju teksture in estetike brazgotine, vendar se lahko uporablja šele, ko je mesto zareza popolnoma zaprto.

  1. Wasserman JB, Abraham K, Massery M, et al., Soft tissue mobilization techniques are effective in treating chronic pain following cesarean section: A multicenter randomized clinical trial. J of Women’s Health Phys Ther. 2018:42(3).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.