Napihnjen spodnji del trebuha?

Ne rabiš še več vaj! Potrebuješ pa pravilen trening, ki krepi celo telo, ker je telo ena enota, ki deluje sinhrono.

Izvajaš vaje za spodnji del trebuha, izločila si vso hrano, ki naj bi napihovala in ne glede na to kaj narediš, spodnji del trebuha ostaja napihnjen.

Zakaj vaje za trebuh ne pomagajo?

V bistvu preveč vaj za trebuh lahko stanje še poslabša. Vem, da se ti zdi noro, ampak za razumevanje tega, moramo iti v globine:) Tako in drugače.

DIHANJE VPLIVA NA MEDENIČNO DNO IN TRUP

Diafragma, ki leži na spodnjem delu reber, ki se ob idealnih pogojih ob vdihu zravna in potisne zrak navzdol v pljuča. Ob temu se medenično dno sprosti, ob vdihu se diafragma usloči in dvigne medenično dno.

Če ves čas vlečemo trebuh not, napenjamo trebušne mišice, porušimo sistem. Posledično začnemo dihati obratno. Dihamo v prsa in to lahko povzroči glavobole, anksioznost, težave z medeničnim dnom in napihnjen trebuh.

Drugi in pogosti razlog je preobremenjenost rektusov (6 pack mišic), zaradi preveč vaj kot so trebušnjaki, so rektusi preveč obremenjeni in ob vsakem gibu oni prevzamejo “nadzor”, tako postajajo vedno bolj aktivni, ostale trebušne mišice pa vse šibkejše. Zato je nujno, da krepimo vse trebušne mišice, predvsem globoke trebušne mišice.

Ne pozabimo pa na najpomembnejšo stvar:) v spodnjem delu trebuha leži maternica in normalno je, da je spodnji del trebuha rahlo napihnjen.

KAJ LAHKO ŠE POVZROČI PREKOMERNO NAPIHNJENOST?

Zelo pogost razlog je Diastaza rektusov, raztegnjene vezi med 6 – pack mišicami.

Lahko je odvečna maščoba ali odvečna koža. Odvečna koža je lahko posledica carskega reza, ko koža “visi” čez brazgotino. (Odvečne kože se z vajami ne da odpraviti).

Odvečna maščoba se pri veliko ljudeh nabira prav na spodnjem delu trebuha. Maščobe ne moremo porabljati lokalno.  Z vajami ne moremo kurit maščobe na trebuhu. Proces porabe maščobe se zgodi drugače.
NE VLEČI TREBUHA NOT
Večina žensk že od pubertete naprej vleče trebuh not. In to lahko povzroča napihnjenost trebuha. Glej video.
Pomisli na trebušno votlino kot da je balon. V njemu je pritisk, ki med drugim ščiti hrbtenico. Problem nastane, ko je pritisk napačno razporejen. (Vlečenje trebuha not, veliko preveč trebušnjakov …)
 

Ker večina žensk že od najstništva naprej vleče trebuh not, je telo že sprogramirano, da ga izjemno težko sprostijo. Nekatere lahko to storijo samo med spanjem. Zavestno skoraj ni mogoče.

Če ste med njimi, boste potrebovale veliko “treninga”, da odvadite telo. Z sproščanjem pričnite, ko ste same, ko vam je udobno in vas nihče ne gleda ( na kavču, v avtu …).

Če ne veste kje začeti priporočam, da začnete z osnovami, s poporodnim programom, ki povezuje mišično živčne povezave in telo na novo nauči dihanja.

POPORONDI PROGRAM

Če ste že veliko let po porodu pa priporočam FITMAMI PROGRAM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.