NE POTREBUJEŠ DOVOLJENJA ZA TO, DA NE TRENIRAŠ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzela sem si 2 tedna na off treningov. Zato ker sem to potrebovala. To je vzrok zakaj. Ker sem potrebovala počitek.

Veliko ljudi išče popolno vadbo, popolno dieto, popolno sestavino, pred vsem tem pa potrebujejo samo dober spanec in dovolj počitka. 

Tudi, če ne rabiš dovoljenja za to, da si vzameš počitek, naj ti ga vseeno dam. Ljudje smo kruti do sebe, po večini se ne maramo, govorimo kako nam nekaj manjka, kako nekaj ni ok, po drugi strani telo izčrpujemo do te meje, da smo generalno utrujeni in če smo slučajno kdaj spočiti se počutimo, da nismo dovolj naredili. Da ne govorim kako je na treningih. Če naslednji dan ne moremo vstati,  se počutimo, kot da nismo  naredili nič. Če ne gremo po vseh štrih iz telovadnice, smo premalo trenirali. Ženemo se do onemoglosti na vseh področjih. Ob vseh teh pushih HITREJE; MOČNEJE; BOLJE, pozabimo na najbolj pomembno sestavino zdravja in dobrega počutja. POČITEK. Zakaj
Ker sem sama ne dolgo nazaj tako razmišljala. Dokler mi ni bilo jasno od kje to čudno počutje, ki ga nisem vajena? Dost je blo tega. Dost mi je utrujenosti, dost mi je tega. Če potrebuješ počitek, si ga vzami. Mogoče potrebuješ nekaj dni, tednov ali mesec. Karkoli. To ne pomeni, da boš skrenila s poti ali plana. To pomeni, da se imaš rada. Lahko si vzameš pavzo, ker tvoje telo, glava in življenje potrebujejo pavzo od vsega skupaj.

.

Naj povem, da jaz nisem trener, ki živi za treninge. Rada se gibam. VELIKO. Rada imam uteži, rada imam kolo, surf, superge…ampak cenim počitek. Na morju mi ne pade na pamet, da bi trenirala v smislu treninga za moč. Počnem druge stvari – plavam, surfam, hodim …  to ne pomeni, da bom izgubila vse kar sem med letom pridobila. Imaš dovoljenje, da imaš RAZLOGE. Razloge zakaj si utrujena, zakaj potrebuješ počitek, zakaj raje hoja namesto uteži, zakaj raje ležat na tleh namesto teči. Ne rabiš nekoga, ki ti da dovoljenje za to. Amapk vseeno ti šeenkrat povem. TO jE OK, Lahko si vzameš počitek. Ne poslušaj trenerjev, ki ti z raznimi »no exuses« slogani hočejo vcepit slabo vest. Kdo so oni, ki vam govorijo, da ni izgovorov? Ko mi mamica zjutraj pošlje sms, da je ne bo na trening, ker ni spala celo noč ali pa, da ima bolnega otroka, mislite, da ji bom rekla NO EXCUSES? A se hecaš? Telovaditi greš zato, ker čutiš tako. Ne zaradi pritiska, shujšati in se kaznovati z vadbo zaradi prenajedanja. Naj ti treningi pomenijo to, da se boš počutila zdravo, močno in sposobno. Ne zato, da boš nekdo drug in počela vse na silo. Sploh mamice se borimo s tooooliko stvarmi in če ti še telovadba ne diši potem nisi še tam, ko boš, boš vedela. Če imaš fizične probleme bi bilo pametno začeti čim prej s kratkimi treningi, ki ti ne vzamejo več kot 20 min na dan, pa še vedno prinesejo rezultate. TO je življenje, ne pa film, v katerem imamo vsi čas samo za treninge. Za rezultate ni treba trenirati 5x na teden po 1 uro na dan. Manj je več. Mamice nismo profesionalni športniki, nismo pripravljene za zelo težke treninge in predvsem nismo MOŠKI! Ženske potrebujmo drugačen pristop, drugačne treninge, predvsem pa sprostitev in ne dodatnega stresa, ki ga povzroči težek trening, po katerem ne veš ali boš zmogla sploh do avta, kaj šele opraviti vse opravke v dnevu, poleg tega pa še vstajati ponoči in po vsem tem bila še bolj utrujena. Trening je lahko stres za telo do te mere, da se nam maščoba še dodatno nabira, več stresa = več maščobe. Poznate koga, ki trenira vsak dan, se ubija na treningih pa ne izgubjo niti g maščobe? Jaz jih kar nekaj. Trening in prehrana morata biti del, vendar ne kontrolirati vsega. Vsak dan imamo možnost izbrati tisto kar nas bo naredilo srečne in zdrave. Vi se odločite kaj je dobro za vas. Če je to šoping z otroki in možem in vas to dela srečne. JA potem počite to. Če je to trening, potem je to to. Moja mantra je, ŽIVLJENJE SE NE SME VRTETI OKOLI TRENINGOV IN DIJET, TRENING IN PREHRANA SE MORA VKLJUČITI V ŽE NAŠE SUPER ŽIVLJENJE.

In še nekaj, vsak program ali dijeta, ki obljublja hitre rezultate je laž. Transformacije deklet, ki jih vidiš po internetu (močno omejevanje kalorij) ne trajajo dolgo. IGNORIRAJ te načine prehranjevanja in se raje posveti nečemu, kar ustreza tvojemu življenju in najdi način, ki se ga boš lahko držala za vedno. Želim ti, da bo to že v tem letu! Upam pa, da si srečna že sedaj. To ni post namenjen podpiranju lenobe in dovoljenje za to, da lahko
še naprej ležiš na kavču s kilo čipsa v roki. To ni ok. Jaz sem tukaj z drugimi nameni, za ljudi – ženske, ki si enostavno ne znajo vzeti trenutka na off in si reči OK je če počivam, ok je če danes ne bom storila nič. Jutri/drug teden pa začnem nazaj s polno nove energije. To velja za vse, ki ste trenutno izven booma motivacije in naj vas opomnim, to ni konec, to je del procesa, je človeško in VZAMI SI POČITEK.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.