OČITNO KEGLOVE VAJE NISO DOVOLJ

Pa ti, a keglaš? 🙂 Kaj pravzaprav to pomeni?

Če ste noseči ali ste bili, vam je bilo rečeno, da izvajajte keglove vaje. Kako pa jih pravzaprav izvajate?

Malo vam bom zamešala možgane, kaj pravzaprav so keglove vaje in kaj morate občutiti medtem, ko jih izvajate. Večina žensk, ki dela keglove vaje, zelo agresivno stiskajo mišice, ne vedo pa pravzaprav kaj počnejo.

Na žalost si lahko naredimo s tem več škode kot koristi.

Če naprimer zamenjamo keglovo vajo s počepom, ki je prav tko vaja. Se vsi strinjamo, da gre lahko pri počepu veliko stvari narobe. Kolena gredo po svoje, hrbet tudi, ena vrsta počepa je za nekoga koristna, drugemu pa škoduje, skratka veliko je načinov, da se s počepom poškodujemo in isto velja za keglove vaje.

Kegolova vaja, je koncentrična kontrakicja medeničnega dna (mišica se skrajša). Če si predstavljamo isti pojav na bicepsu, ki upogiba komolec, je to čisto enostavno. Mišico skrčimo in pri tem se komolec upogne. Torej mišica se skrčil.

KAJ JE MEDENIČNO DNO?

Medenično dno je skupina mišic in vezivnega tkiva na dnu medenice, ki zagotavlja stabilnost medenice in organov v njej.

Pomislite na notranjost medenice in vseh njenih “zapornic”, v obliki mišic in vezivnih tkiv. Le te nudijo oporo in držijo medenico skupaj.

Pelvic-Floor-Diagram

Najlažje pojasnim takole… predstavljajte si kako držite nakupovalno košarico. Poznate občutek, ko polnite košaro in imate občutek, da vam bo padla iz rok, ko vam dobesedno “puli” vašo roko?

Sedaj si pa predstavljajte vašo medenico, težo otroka, plodovnico in da ne omenim še vse teže medeničnih organov, ki potiskajo navzdol. Vse to drži mišica v velikosti dlani.

In vrnimo se na keglove vaje.

Keglove vaje imajo ugled, imajo dober namen, vendar z nerazumevanjem kopleksnosti telesa si lahko s keglovimi vajami tudi škodimo. KAKO?

Če bodo vsi počeli eno in isto stvar to pomeni, da bo nekomu koristilo, nekomu ne bo spremenilo ničeasr, nekomu pa škodilo. In isto je s keglovimi vajami. Ko je DR. Arnold Kegel “odkril” to čudežno vajo in so jo začeli predpisovati vsem po vrsti, niso upoštevali pomanjkljive perspektive mišic medeničnega dna. Mišica zaheteva individuliziran trening, tako kot katera koli mišica v telesu. Žal je veliko žensk, ki se jim stanje (inkontinece) ob izvajanju keglovih vaj poslabša.

Če dam zopet primer bicepsa. Če bi izvajali po 100 ponovitev (kakor nekateri še vedno svetujejo), upogiba komolca ali  kratke upogibe brez relaksacije mišic, bi se le ta zakrčila in posledično bi bil popoln izteg roke nemogoč. Torej funkcija mišice bi bila “uničena”. In točno to se zgodi z zakrčenim medeničnim dnom. Ne deluje več tako kot bi moral.

POVZETEK

** KEGLOVE VAJE niso učinkovite za vsakogar. Če imate zategnjene mišice medeničnega dna, se morate bolj osredotočit na sprostitev le teh, ne pa na njihovo kontrakcijo.

Keglove vaje  so učinkovite za tiste, ki morajo krepiti mišice medeničnega dna, kar je tipično za  poporodno stanje.

Telo je neverjetno povezano zato je za pravilno delovanje potrebno veliko več kot samo stiskanje medneičnega dna. Potreben je trening za celo telo. Potrebno je pravilno dihanje in sproščnaje telesa.

1) Mørkved S, BØ K. Effect of pelvic floor muscle training during pregnancy and and after childbirth on prevention and treatment of urinary incontinence: a systematic review. Br J Sports Med. 2014 Feb,48($):299-310

 2)Bø K. Urinary incontinence, pelvic floor dysfunction, exercise and sport. Sports Med. 2004;34(7):457-64

3)Morris VC, Murray MP, Delancey JOL, Ashton-Miller JA. A comparison of the effect of age on levator ani andobturator internus muscle cross-sectional areas and volumes in nulliparous women. Neurourol Urodyn. 2012 Apr;31(4):481-6.

4) Chen G-D. Pelvic floor dysfunction in aging women. Taiwan J Obstet Gynecol. 2007 Dec;46(4):374-8.

5) Delancey JOL, Kane Low L, Miller JM, Patel DA, Tumbarello JA. Graphic integration of causal factors of pelvic floor

disorders: an integrated life span model. Am J Obstet Gynecol. 2008 Dec;199(6):610.01-5.

6) Weber MA, Kleijn MH, Langendam M, Limpens J, Heineman MJ, Roovers JP. Local Oestrogen for Pelvic Floor Disorders: A Systematic Review. PLoS One. 2015 Sep 18;10(9):20136265.

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “OČITNO KEGLOVE VAJE NISO DOVOLJ

  1. Draga Nuša, s tem blogom si me spodbudila, da svojo izkušnjo delim in morda opogumim še kakšno mamico, da poskrbi zase. Zakaj? Ker se da, ker je mogoče. Po dveh precej težkih porodih in jasno temu primernimi posledicami, sem žal imela težave z inkontinenco. Ker je bil to zame šok, sem iskala načine, kako to odpraviti, ali vsaj omiliti, sem si rekla. Poiščem Nušo :-), ki me takoj opogumi in reče, vse se da urediti. In res, ob skrbno izbranih vajah, primernih mojim sposobnostim po porodu, sem v enem mesecu (telovadila sem vsak drugi dan po pol ure) takšna kot moram biti. Brez težav z inkontinenco!!! 🙂 Srečna, spet brezskrbna, samozavestnejša… ženska! Zavedam se, da je dobljena šele prva bitka, da tako ostane, pa se bom morala “boriti” s primernimi vajami še naprej! Nuša, po tvoji zaslugi ostajam motivirana! Hvala, ker ženskam odpiraš oči, zapletene stvari poenostavljaš, izbiraš učinkovite, primerne vaje in discipliniranim ženskam zagotavljaš rezultate. Punce, splača se!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.