ODPRAVLJANJE DISASTAZE (VEČ LET) PO PORODU

Si želite izboljšati svojo Diastazo rektusov (DR), niste edini. Približno polovica vseh žensk po porodu ostane z neko mero DR. DR je težka nadloga – vendar ni nekaj kar se ne bi dalo rešiti. Daleč od tega, da je proces lahek, da obstaja nekaj predpisanih vaj, ki pomagajo v mesecu dni do zaprtja diastaze. Obstaja veliko sredstev, ki vam bodo pomagala rehabilirati in popraviti diastazo leta kasneje. Res ni nikoli prepozno, da bi popravili DR.

7 NAJBOLJŠIH NASVETOV

1.RAZUMEVANJE DIASTAZE

Pomembno je  razumevanje in ocenjevanje  diastaze, do vključevanja pravih mišic in izbira pravega podpornega sistema.  Naslednje strategije vam bodo pomagale do rezultatov, ki jih iščete.

Začnimo z odgovorom na nekaj pogostih vprašanj.

Kaj je sploh Diastaza rektusov
Diastastaza rektusov  je tanšanje vezivnega tkiva – linea alba, ki poteka med rektus abdominis ali “six packom”. Pogosto se pojavlja med nosečnostjo in resnici na ljubo je to odlčen načrt telesa, da narediti prostor za otroka.

Vse nosečnice se srečajo z DR – to je normalen in potreben pojav. Včasih se spontano ozdravi v zgodnjem poporodnem obdobju, vendar za številne ženske je potreben čas in trud. In za skoraj eno od vsakih dveh žensk je časovno obdobje zdavljenja 6 mesecev po porodu.

Ali se diastaza (kdaj) zaceli?
Morda se sprašujete, če diastaza kdaj izgine? Nekaterim ženskam se stanje v razmeroma kratkem obdobju, zlasti v prvih šestih mesecih po porodu samo izboljša. Toda za številne ženske lahko izboljšanje DR zahteva ciljno rehabilitacijo in predvsem pravilne informacije. V obeh primerih lahko vadba za trup in obravnava celega telesa zelo pospeši celotni proces.

Kaj se zgodi, če ne rehabiliriate Diastaze rektusov?
Čeprav DR ne pomeni nujno, da boste imeli  še druge težave po porodu,  pa se to kaže kot neravnovesje tlaka znotraj telesa. Neposredno številne ženske doživljajo tudi številne težave, vključno s šibkim trupom, popkovno kilo, inkontinenco, nelagodjem med spolnimi odnosi  in bolečinami v hrbtu, medenici in bokih.

Ali lahko zdravite diastazo rektusov leta kasneje?
Ja. Podatki kažejo, da lahko programi, ki  vključujejo vaje za tranzversus (telesni steznik) in celo telo, s programom vadbe, ki  usklajeje  diahlne vaje  in vaje medeničnega dna, pridemo do super rezultatov.  Ženske, ki so več let po porodu in imajo diastazo rektusov priporočam program FITMAMI.

2. OCENITE DIASTAZO

 

3. NE PRESTRAŠITE SE

Ne prestrašite se, če imate še malo ne zaprte diastaze. Tudi, če je 2+ prsta globoka in nima tenzije, jo lahko s pravilnim pristopm popravimo. DR lahko popravimo, tudi leta po porodu. Najbolj pomemna  taktika pa je dihanje.

Vse se začne in konča pri uravnavnju introabdominalnega tlaka. Praktično cel trup je sistem, ki ima v sebi pritisk. Diafragma se nahaja pod rebri in ko vdihnemo se izravna in  potisne organe navzdol, hkrati pa sprosti medenično dno. Ko izdihnemo se usloči in nežno dvigne medenično dno.

Žal veliko žensk vleče trebuh ves čas not ali ima ves čas aktiviran trebuh, kar nam onemogoča normalno dihanje.

 

4. TRENIRAJTE GLOBOKE TREBUŠNE MIŠICE

Zelo pomembna strtegija pri odpravljanju DR je vadba globokih trebušnih mišic. Transversus poteka vse okrog trebuha in je izjemno pomemen faktor pri celojenju diastaze.

Če abdominalni sistem nima podpore, da drži vse na svojem mestu, bo rehabilitacija vezivnih tkiv zelo počasna. Treniranje vseh trebušnih mišic pa bo pomagalo pri različnih težavah kot so bolečine v križu, sramni kosti in drži.

 

5. NI VSE V VAJAH ZA TREBUH

Vaje za zadnjico, hrbet, noge … je nekaj kar človek nazadnje pomisli pri povrnitivi trebušnih mišic nazaj na pravo mesto ane? AMPAK še  kako pomembno vlogo igrajo pri diastazi rektusov.

ZAKAJ?

DRŽA! Močna zadnjica in celo telo pripomorejo k boljši drži. To je dejstvo in če želite, da se trebušne mišice spravijo nazaj na svoje mesto, je potrebno delati vaje (tudi) za zadnjico. Diastaza rektusov obožuje pravilo držo:).

Diafragma in medenično dno delujeta sinhrono (slika zgoraj), medtem, ko dihmo ( pravilno seveda). Če je drža slaba, potem ne moreta biti usklajeni. Slabi dihalni vzorci pa pripeljejo do preveč  pritiska v trebušni votlini, in to je lahko razlog, da se diastaza rektusov ne celi.

Če imamo slabo držo, pri različnih dnevnih opravilih, pri nošenju dojenčka, pri hranjenju dojenčka, pri dvigovanju … to vpliva na diastazo rektusov

Zato so pri “celjenju” diastaze rektusov pomembne dihalne vaje, vaje za celo telo in vaje za trebušne mišice.

p.s ni ti potrebno iskati katere vaje so to, zate sem se in se še izobražujem in ustvarila sem program, ki je učinkovit in varen. PROGRAM

Zato naslednjič, ko iščeš vaje za diastazo ne imej v glavi samo vaje za trebušne mišice.

6. ZDRAVLJENJE POTREBUJE ČAS

Vem, da želite čim prej in google (na žalost samo google) to omogoča. V resnici je vse skupaj garanje, disciplina in želja. In fun part … nikoli se ne konča.

Vsako telo je drugačno. Če boste zadevo prehitevali z raznimi trebušnjaki, bo vse skupaj samo še slabše.

7. POIŠČITE POMOČ

Če boste sami iskali vaje, boste naleteli na ogromno opcij in ogromno napačnih informacij, kar vam bo otežilo postopek.

Če imate možnost pojdite k fizioterapevtu za medenično dno. Drugače sem v programih https://www.fitmami.si/fitmamiprogram

zajela vse komponente zdravljenja diastaze rektusov. Treningi so kratki in efektivni.

ODGOVOR NI ŠE VEČ VAJ, AMPAK IZBIRA BOLJŠIH VAJ IN BOLJŠIH VADB.

Programe najdeš  TUKAJ.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.