POPORODNI PAS. DA ALI NE?

Po porodni pas, varen ali ne? Priporočljiv ali ne?

Veliko je vprašanj na temo poporodnega pasu in veliko  je nasprotujočih  mnenj.

Poporodni pas mora biti prav krojen, tako da si ga lahko prilagodimo, da ga malo bolj zatisnemo čez spodnji del pasu in malo manj čez trebuh, tako da se pritisk v trebuhu ravno prav razporedi in da ne naredi škode na medenično dno in ne vpliva na dihanje.

Pravilno oblikovan poporodni in nosečniški pas iz strani fizioterapevtov dobite tukaj:

Kako lahko poporodni pas pomaga?

 • Če imate novorojenčka poleg pa še malčka (ali več otrok) in si na žalost ne morete privoščiti 6 tednov počitka. GIbanje je skoraj nujno. V tem primeru je poporodni pas zaželjen.
 • Če te noseči in vam trebuh pritiska navzdol
 • Imate bolečine v križu, medenici, simfizi, ali bolečine v sramni kosti. Kompresija v teh primerih zelo lagodno vpliva.
 • Delate vse za zdravo rehabilitacijo telesa in se trudite rehabilitirati diastazo z primernimi vajami in si ne delate škode z neprimernimi vajami in vadbami.
 • Imate poškodbe presredka in si želite nekaj kar bi podprlo medenično dno.
 • Ste imeli carski rez in si želite podporo trebuha in rane ( brazgotine).
 • V vseh primerih je nošenje zaželeno vendar samo ob prisotnosti  primerne vadbe.

KAKO LAHKO POPORODNI PAS ŠKODUJE?

Tisti, ki so  za NE, so mnenja, da naredi več škode kot koristi, saj povzroča veliko pritiska na trebuh in medenično dno in zato se telo ne mora prilagoditi in posledično rehabilitirati. Poleg tega daje “potuho” in že tako oslabljene mišice še dodatno oslabi, posledično pride do kompenzacije ostalih mišic (hrbta), ki povzročajo bolečine. VENDAR ni vse tako ČRNO IN BELO.

 

 • Pretesno zapenjanje povzroči veliko pritiska v trupu in medeničnem dnu.
 • Nošenje pasu brez vaj za trup in drugih mišičnih skupin.
 • Zapenjanje prenizko, lahko povzroči pritisk navzdol na medenično dno in organe, ter privede do raznih težav kot so, bolečine v križu, inkontinenca, spuščeni medenični organi …
 • Napačno krojen pas (stisne povsod isto).

OPOZORILO:

Če boste nosili produkte namenjene “podpori trebuha” bodite pozorni na to, da lahko dihate normalno, da vas nikakor ne ovira pri vdihu. S pasom se morate vsesti brez težav, gibanje mora biti nemoteno.

Ta objava se nikakor ne nanaša na steznike, ki jih prodajajo kot shujševalne pripomočke. Ti pripomočki naredijo veliko slabega in jih absolutno odsvetujem. Stezniki povzročijo veliko stresa na medenično dno in trebušne organe, povzročijo težave z dihanjem, kar privede do zdravstvenih težav. Glavoboli, odsotnost spolne želje, bolečin v telesu. Imejmo v mislih, da je telo neverjetno povezana celota. Če nekje v telesu nekaj ne deluje, se lahko to pozna na čisto drugem koncu telesa. Prav tako niso primerni pasovi, ki se zapenjajo v enem kosu, saj stisnejo povsod isto, kar lahko povzroči nepravilno razporejen pritisk v trebušni votlini, ki potem vpliva na medenično dno, dihanje in napihnjen spodnji del trebuha.

Na kaj morate biti pozorne pri nošenju pasu?

NASTAVLJIVA DVOSLOJNA PODPORA, KI JO PRIPOROČAJO FIZIOTERAPEVTI

Podporni pas mora biti varen in udoben za uporabo med dnevnimi aktivnostmi.  Pas mora biti preprost za uporabo in ga je mogoče enostavno prilagoditi z ježki. Imeti mora visoka podpora saj tako pomaga stabilizirati trebuh in zmanjša tveganje za nastanek strij.

Odličen poporodni pas  ima dvojno kompresijo saj zagotavlja prepotrebno podporo za oslabljene, nestabilne mišice jedra po porodu. Pas mora ponujati udobno dvoslojno oporo za telo, boke in hrbet za blaženje bolečin v hrbtu in medenici.

Kaj je naloga pasu?

opora za hrbet, medenico in trebuh

2 prilagodljiva pasova za spodnji in zgornji del trebuha.

Lajša pritisk na hrbet, medenico, mehur in hrbtenico

Zmanjšuje tveganje za nastanek strij

Ne ustvarja dodatnega pritiska na medenično dno (narejen je iz dveh delov).

V nosečnosti olajša pritisk na hrbet, medenico in mehur. Če ima dvojne podporne trakove in blazinico, ki se lepo prilega zadnjemu delu, vam nudijo dodatno podporo, da lahko uživate v nosečnosti brez bolečin. Pospeši okrevanje po nosečnosti in porodu.

PRI BOLEČINAH -Bolečina okrogle maternične vezi je ena najpogostejših težav v nosečnosti. Okrogle vezi so dve vrvi podobni vrvici vezivnega tkiva, ki podpirata maternico na vsaki strani. Ti ligamenti povezujejo maternico z dimljami in sramno regijo. Ker maternica med nosečnostjo raste, se lahko okrogle vezi raztegnejo. Ko se nosečnica premika, lahko povzroči boleče krče okroglih vezi.

Bolečina okrogle vezi je kot globok, oster, zbadajoč ali raztezajoč občutek, ki se začne ali poslabša z gibanjem. Sprožilci so lahko prevračanje v postelji ali hoja. Nosečnice običajno občutijo bolečino okrogle vezi na desni strani spodnjega dela trebuha ali medenice. Nekatere pa ga občutijo na levi strani ali obeh straneh.

Da se izognete sprožitvi bolečine okrogle vezi, poskusite:
✔️ Počitek na eni strani, s pokrčenimi koleni in blazinami med nogami in pod trebuhom
✔️ Namakanje v topli (ne vroči) kopeli
✔️ Uporaba grelne blazine
✔️ Nošenje nosečniškega opornega pasu
✔️ Vadba  za raztezanje in krepitev medeničnega dna

VADBA

Pri vadbi bodite pozorne in nikakor ne kretpite samo trebušnih mišic. Telo je neverjetno povezano in vse deluje sinhrono. Za dobro delujoče medenično dno nikakor niso dovolj samo keglove vaje, ampak vadba za celo telo. Za odpravo diastaze nikakor niso dovolj samo vaje za trebuh, ampak vadba za celo telo. Imejte to v mislih, ko želite izboljšati svoje zdravje. Tudi, če se po porodu počutite odlično se zavedajte, da si z neprimerno vadbo delate škodo, ki se bo pokazala lahko šele čez nekaj let.

Če se želite rehabilitirati s popolnoma varnim programom, v zavetju svojega doma sem za vas pripravila program za po CR in vaginalnem porodu. PROGRAM PO PORODU.

Če ste več kot 6 mesecev po porodu pa lahko začnete z naprednejšim popolnoma varnim programom za celo telo FITMAMI.

vir: Girls Gone Strong Prenatal & Postnatal Coaching Certification

PREBERI ŠE:

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.