POPORODNI PAS. DA ALI NE?

Po porodni pas, varen ali ne? Priporočljiv ali ne?

Veliko je vprašanj na to temo in veliko je nasprotujočih  mnjenj.

Tisti, ki so  za NE, so mnenja, da naredi več škode kot koristi, saj povzroča veliko pritiska na trebuh in mednično dno in zato se telo ne mora prilagoditi in posledično rehabilitirati. Poleg tega daje “potuho” in že tako oslabjene mišice še dodatno oslabi, posledično pride do kompenzacije ostalih mišic (hrbta), ki povzročajo bolečine.

Kako lahko pas pomaga?

  • Če imate novorojenčka poleg pa še malčka (ali več otrok) in si na žalost ne morete privoščiti 6 tednov počitka. GIbanje je skoraj nujno. V tem primeru je pas zaželjen.
  • Imate bolečine v križu, medenici, simfizo, ali bolečine v sramni kosti. Kompresija v teh primerih zelo lagodno vpliva.
  • Delate vse za zdravo rehabilitacijo telesa in se trudite rehabilitirati diastazo. Z primernimi vajami in si ne delate škode z neprimernimi vajami in vadbami za ta čas.
  • Imate poškodbe presredka in si želite nekaj kar bi podprlo medenično dno.
  • Ste imeli carski rez in si želite podporo trebuha in rane ( brazgotine)
  • V vseh primerih je nošenje zaželjeno vednar samo ob prisotnosti  primerne vadbe.

KAKO LAHKO PAS ŠKODUJE?

  • Pretesno zapenjanje povzroči veliko pritiska v trupu in medničnem dnu.
  • Nošenje pasu brez vaj za trup in drugih mišičnih skupin.
  • Zapenjanje prenizko, lahko povzroči pritisk navzdol na medenično dno in organe, ter privede do raznih težav kot so, bolečine v križu, inkontinenca, spuščeni medenični organi…

OPOZORILO:

Če boste nosili produkte namejenu “podpori trebuha” bodite pozorni na to, da lahko dihate noralno, da vas nikakor ne ovira pri vdihu. S pasom se morate vsesti brez težav, gibanje mora biti nemoteno.

Torej pasovi so primerni samo s pametno uporabo. Ta objava se nikakor ne nanaša na steznike, ki jih prodajajo kot shujševalne pripomočke. Ti pripomočki naredijo veliko slabega in jih absolutno odsvetujem. Stezniki povzročijo veliko stresa na medenično dno in trebušne organe, povzročijo težave z dihanjem, kar privede do zdravstvenih težav. Glavoboli, odstotnost spolne želje, bolečn v telesu. Imejmo v mislih, da je telo neverjetno povezana celota. Če nekje v telesu nekaj ne deluje, se lahko to pozna na čisto drugem koncu telesa.

Pri vadbi bodite pozorne in nikakor ne kretpite samo trebušnih mišic. Telo je neverjetno povezano in vse deluje sinhrono. Za dobro delujoče medeninčno dno, nikakor niso dovolj samo keglove vaje, ampak vadba za celo telo. Za odpravo diastaze nikakor niso dovolj samo vaje za trebuh, ampak vadba za celo telo. Imejte to v mislih, ko želite izboljšati svoje zdravje. Tudi, če se po porodu počutite odlično se zavedajte, da si z neprimerno vadbo delate škodo, ki se bo pokazala lahko šele čez nekaj let.

Če se želite rehabilitirati s popolnoma varnim programom, v zavetju svojega doma sem za vas pripravila program za po CR in vaginalnem porodu. PROGRAM PO PORODU.

Če ste več kot 6 mesecev po porodu pa lahko začnete z naprednejšim popolnoma varnim programom za celo telo FITMAMI.

vir: Girls Gone Strong Prenatal & Postnatal Coaching Certification

PREBERI ŠE:

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.