PREHRANA IN NOSEČNOSTNA SLADKORNA

Ali poznate nevarnost nosečnostne sladkorne bolezni?
V času nosečnosti dejansko obstaja možnost, da ima nosečnica povišan sladkor in vzrok za to je seveda nosečnost in sprememba hormonskega stanja. V stroki se za takšno stanje uporablja izraz gestacijski diabetes.
Ker so informacije o omenjeni temi izredno skope, se zaradi mrzličnega iskanja odgovorov pojavi še dodatni stres in to ne koristi nikomur.
 Kaj pravzparav to pomeni?
 Kaj lahko naredim?
 Mi bo to spremljalo celo življenje?
Nekako tako si predsavljam prva vprašanja, ki se pojavijo nosečnici, ki ji postavijo omenjeno diagnozo.

Kako nastane nosečnostna sladkorna bolezen?

Med samo nosečnostjo telo proizvaja hormone, ki lahko pri nekaterih ženskah povzročijo povišanje glukoze v krvi. Eden izmed odgovorov je ta, da telo ne more  proizvesti zadostne količine inzulina, ali pa proizvedenega inzulina ne more učinkovito izrabiti.
Nosečniški diabetis se obravnava podobno kot diabetis tipa 2, zato ker pride do inzulinskega upora, ki je posledica hormonskega neravnovesja v telesu.

Kaj je insulinska rezistenca?
Insulin je hormon, ki vam pomaga odstraniti sladkor iz krvi in ga “dostaviti” do celic in predstavlja vir energije. Kadar je oseba diagnosticirana za insulinsko rezistenco, to pomeni, da se telo ne odziva na insulin. To dejansko pomeni, da zarodek v takšnem primeru ne bu dobil dovolj hranil in energije za svoj razvoj. Zaradi konstantega povišanega sladkorja v vaši krvi, lahko novorojenček po porodu pade v hiperglikemijo (premalo glukoze). Če tega ne zdravimo se lahko pojavi okvara otrokovih možganov.
Danes živimo v svetu kjer pri prehrani še vedno prevladujejo ogljikovi hidrati – sladkorja je v izobilju. To ne pomeni, da se jim moramo čisto odreči, ali da moramo stradati. Potrebno pa je dati povdarek na prehrano, ne vzdiguje krvnega sladkorja. (več v nadaljevanju).

Zakaj ravno jaz?
Kot vse ostale bolezni ni možno vedno navesti pravega vzroka, obstajajo pa razlogi, ki lahko
podajo boljšo obrazložitev zakaj lahko do tega pride:
 nezdrav življenski slog
 družinska zgodovina diabetisa
 prevelika teža
 starešje od 25. let

Preden se ustrašite ob številki 25 naj dodam, da časa in družinske zgodovine ne morete prevrteti nazaj. Lahko pa se še ta trenutek odločite, da boste v življenju pričeli sprejemati boljše odločitve pri prehrani, življenjskem stilu in vadbi, kar bo zelo dobra popotnica za zdravo nosečnost.

Prehrana pri nosečniški sladkorni bolezni

Pri prehranskih priporočilih za nosečnice in tudi tiste z nosečniško sladkorno boleznijo se v uradni stroki povdarja, da naj bi bilo  uživajo velike mera sadja, polnozrnatih žitaric, nemastno mleko, itn … koristno. Vendar v veliki meri takšni napotki niso koristni za zdravo osebo, kaj šele pri težavah z nosečniško sladkorno boleznijo.
Pozablja pa se na ključen element – beljakovine. Poleg hormonov so od beljakovin odvisni tudi encimi, pod nadzorom katerih v telesu poteka celična delitev, rast ter presnova. Dajo pa tudi veliko kvalitetne, dolgotrajne energije, ki je še kako pomembna v prvem tromesečju in  pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Torej so ogljikovi hidrati prepovedani?

Zaradi poplave nizko hidratnih diet se zgodi, da mečemo vse ogljikove hidrate v isti koš. Predelanih oglijkovih hidratov – sladkane mlečne kaše, bel kruh, piškote, itd…, ne moremo primerjati z kvalitetnim virov ogljikovih hidratov, kot so: sadje, žitarice, storčnice, polnovredna žita itd…
Prehrana je velikokrat manj komplicirana, kot jo ljudje želimo zakomplicirati.

Da poenostavim:

Jejte kvalitetno hrano, ki je:
 beljakovine živalskega izvora
 mastne mlečne proizvode
 ribe, predvsem manjše, ki ne vsebujejo veliko težkih kovin
 organska jajca: redno vključite jajca na svoj jedilnik, saj med drugim vsebujejo: holin, glicin in B12, ki so izredno pomembni med nosečnostjo
 zdrave maščobe (maslo, olivno olje, ghee, avokado, kokos, oreščki,…) maščobe so med najbolj pomembnimi hranili med nosečnostjo
 goveja ali piščančja juha
 zelenjave še posebej zeleno lisnata zelenjava

KAKO SESTAVITI OPTIMALEN OBROK 

 vsak obrok naj vsebuje beljakovine in maščobe
Priporočam naravna, z beljakovinami bogatejša živila, kot je meso, nekatere vrste rib (divji losos, sardine, …), (fermentirani) mlečni izdelki, jajca proste reje, … tudi stročnice in drugi rastlinski viri štejejo

 dodajte veliko zelenjave

 ne silite se hrano, ko niste lačni

 opazujte odziv telesa na določene hrano (napihovanje, utrujenost, povišan sladkor, želje po sladkem)

 ogljikove hidrate dodajte v manjših količinah in naj ne predstavljajo glavne sestavine obroka. Izbirajte med sadjem, ki vsebuje malo sladkorja (jabolko, kivi, jagodičevje…) ter sladkim krompirjem, proseno kašo, ajdovo kaša, kvinojo, rižem.

Pri nosečniškem diabetisu je pomembno, da resnično ne pretiravate s količino ogljikovih hidratov ali količino zaužite hrane v enem obroku.

Napisal Blaž Jurečič

KONTAKT:
blaz@blazjurecic.si
www.blazjurecic.si
Prehranski svetovalec, AEQ učitelj, osebni trener

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.