TEK PO PORODU ( 4 testne vaje)

TEK PO PORODU

ZELO slab nasvet je, da 6 mesecev po porodu ne smejo ženske početi nič, po “zeleni luči” ginekologa, pa vse. Namreč tako si večina žensk tudi to predstavlja. Prva aktivnost, ki mamici pade na pamet je seveda tek. Zato ni  čudno, da si večina sama pridela težave. Sami  lahko pripravimo telo na tek ali na visokointenzivne vaje z vajami, ki jih telo po porodu potrebuje z dobro načrtovano vadbo po porodu.

Generalnega odgovora na to, kdaj je ženska pripravljena na tek po produ ni. Raziskave pravijo nekje od 3-6 mesecev. AMPAK, to ne pomeni, da 6 mesecev pustite mišicam, da atrofirajo, potem je pa telo pripravljeno na tek. To pomeni aktivno pripravljane telesa na sile, ki jih je telo deležno pri teku.

Preden greste lahko varno teči, bi morale brez težav narediti naslednje vaje. Torej brez bolečin, pritiskanja v nožnici, inkontinence …

•30 min hoje

•1 minuto teka na mestu.

•Počep na eni nogi (na dvignjeni površini) (10 x/noga)

•Skakanje na eni nogi (20x/noga)

•Dvig na prste (20x/noga)

•Most na eni nogi (20x/noga)

Če te vaje uspete narediti, brez da bi razmišljale o “keglovi vaji”, ( telo mora biti samo sposobno zadržati urin), ste pripravljene na tek. Drugače si vzemite 3 mesece po porodu in delajte na aktivaciji medeničnega dna in globokih trebušnih mišic.

Ko se vrnete na tek, začnite počasi z 1-2 minutnimi intervali teka in 5 minutno hojo, izmenično 20 minut.

Ne pozabi na progresivni trening za moč.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.