VADBA PO CARSKEM REZU

Koliko vprašanj na to temo … PREVEČ! Zato sem s pomočjo strokovnjakov, knjig in drugih verodostojnih virov sestavila nekaj na to temo.

Če sem iskrena me pisanje in govorjenje o carskem rezu jezi. Nekaj časa nazaj, ko sem bila noseča, sem se spraševala, kaj pa če bom imela carski rez, kaj pa potem, kdaj začeti, koliko, kako …  In sem se pognala v raziskovanje.

KAJ JE CARSKI REZ?

Lahko je načrtovan ali nenačrtovan. Zdravnik naredi rez v kožo, preko maščobnih celic in vezivnega tkiva, v trebušno votlino. Trebušne mišice se odmaikne narazen, mehur pa pomakne navzdol in na stran tako, da doseže maternico.  Vanjo naredi rez in ven potegne dojenčka. Maternico nato sešije, mehur da nazaj na svoje mesto, zašije vezivno tkivo in trebušne mišice … Bolj po domače ne bi mogla povedat :), Vse, samo da se razumemo

Kdaj je pravi čas za vadbo?

Kot je razvidno iz zgornjega opisa, carski rez ni najbolj nežen postopek za organe, zato sta ustrezno okrevanje in počitek bistvenega pomena. Obstajajo koraki do popolne zacelitve, pregledi zdravnikov in fizioterapevtov, ki povedo, kdaj je čas za telovadbo. Če vzamemo na primer, poškodbo sklepa, ali mišice. Zdravnik nam najprej predpiše rehabilitacijo, masažo, nežne metode zdravljenja in postopoma dodaja vaje. In isto bi bilo treba obravnavati rehabilitacijo po carskem rezu.

Zdravnik sicer priporoča vadbo po 6h tednih, vendar s tem misli na lahko vadbo, hojo, resetiranje telesa, dihanje, vaje z lastno težo. Vaje, ki niso primerne so tek, skoki, trebušnjaki, dvigi nog in druge vaje, kjer povzročamo izjemno veliko pritiska v trebušni votlini.  Proces zdravljena ni zaključen v 6h tednih. Od zunaj se rana zdi zaceljena, notranjost telesa pa potrebuje še kar nekaj časa. in v globljih plasteh telo še vedno okreva.

Poglej poteka operacija.

video-output-2BA0FD7E-FA08-423B-83B2-94B6D11D59AE

Kaj pa mišice medeničnega dna?

Čeprav vaginalni porod povzroči večje tveganje za nepravilno delovanje medeničnega dna, je bila tudi tukaj vseeno prisotna nosečnost, katera je sama po sebi ustvarila potencialno nevarnost za okvaro medeničnega dna. Tudi pri carskem rezu je nujno okrepiti mišice medeničnega dna.

Nekaj razlogov zakaj se moramo osredotočiti na zdravljenje medeničnega dna po carskem rezu.

 • Pritisk otroka lahko raztegne mišice medeničnega dna in vezivna tkiva, ki so bolj ohlapna kot običajno.
 • Širša maternica pritiska na druge medenične organe, vključno z mehurjem, kar lahko zmoti njihovo delovanje.

VIR: https://www.girlsgonestrong.com/blog/articles/exercising-after-c-section/

OKREVANJE PRVE DNI PO PORODU:

DIHANJE:

Obnovitveno dihanje. Obnovo trupa z dihanjem lahko začnemo v prvih dneh po porodu. S to tehniko želimo “reprogramirati” telesno jedro, da bo deloval od trebušne prepone navzdol preko trupa, do medeničnih mišic. Dihanje vadite najprej leže, ko se počutite bolj udobno pa v sedečem položaju.

Ko vdihnete, morate začutiti rebra, trebuh in medenično dno, kako se počasi razteza in sprošča. Ob izdihu, stisnite ustnice in nežno izdihnite, da spodbudite aktivacijo preko medeničnega dna in globokih trebušnih mišic. Vsakič, ko hočete dvigniti otroka ali narediti kar koli napornega, najprej izdihnite in stisnite mišice.

PRVI DNEVI PO PORODU (POSEGU).

Masaža rane, po šestih tednih. Priporoča se obisk fizioterapevta, ki ima znanje na področju rehabilitacije medeničnega dna.

Zelo pomembno je, da ne prehitevate dogodkov. Hoja izboljšuje cirkulacijo, ki zmanjšuje možnost krvnih strdkov in stimulira prebavni sistem. Priporočeno je da začnete z razmigovanjem sklepov že v postelji ( vrtenje gležnjev in zapestji…).

PRVI DAN: Vstanete iz postelje: Se obrnete na bok, se naslonite na komolec, nato na roko (dlan) in ustanete. NAZAJ NA POSTELJO: Usedete se na rob posetelje, roko naslonite na posteljo, počasi se s pomočjo komolca uležete na ramo. Obe nogi počasi premaknete na posteljo in se preko boka uležete nazaj v položaj

DRUGI DAN: Se lahko počasi sprehodite do tuša in naredite kratek krog po sobi.

TRETJI DAN: Stopnjujete hojo in počasi delate gibe, ki jih lahko.

HOJA:

Po nekaj dneh, ko boste začutili, da ste pripravljeni vstati na noge, začnite s počasno hojo po hiši, nato stopnjujte hojo okoli hiše. Dnevno opazujte svoj nivo energije,  ko se počutite v redu, pojdite na sprehod in vsak dan naredite nekaj 10 m več. Izkoristite ta čas za dihanje, sproščanje in gibanje.

Ni datuma, kdaj zares začeti z bolj naporno aktivnostjo. Če je vse v redu (obiščite zdravnika in naj vam natančno pove, kako se rana celi, če so organi na svojem mestu … Zaslišujte vse kar je mogoče). Nato lahko začnete z vajami za trup.

Izogibajte se upogibom trupa in dvigu obeh nog hkrati, saj ustvarijo veliko pritiska v trebušni votlini.

Dihanje mora biti pravilno pri vseh vajah. Izdihnite v najtežji poziciji, tik preden se začnete premikati. Na primer pri dvigu bokov začnite z izdihom tik preden dvignete medenico in nato vdihnite, ko jo spuščate nazaj dol.

KRVAVITEV:

Krvavitev po porodu je normalna. Med nosečnostjo se volumen krvi v telesu poveča do 50 %. Ko se posteljica odlepi iz maternice, pusti za seboj odprte krvne žile, ki krvavijo v maternico. Maternica se še naprej krči in ustavlja krvavenje.

Dojenje poveča proizvodnjo oksitocina, ki pomaga pri krčenju maternice. Zato ženske pri dojenju občutijo krče. Po carskem rezu je krvavenje močnejše.

VRNITEV IN ZAČETEK TRENINGA MOČI

Ko ste dobile potrditev, da je vse v redu, začnite z 2x tedensko aktivnostjo po 15-20 min. Če se počutite v redu, počasi stopnjujete aktivnost za 5 minut na trening.  Ko se vrnete k treningu za moč, je potrebno začeti z vajami z lastno telesno težo, elastikami in lahkimi utežmi. Vendar NE brez predhodne rehabilitacije telesa in prirave telesa na malo bolj zahtevne vaje.Primere program za to najdete tukaj: PROGRAM PO PORODU.

Tudi pri teh vajah morate dihati pravilno. Pri vseh vajah morate izdihniti v najtežji poziciji, tik preden nadaljujete. Ko dvignete perilo iz tal izdihnete. Pri vseh vajah morate biti pozorni na nevtralno držo telesa. To pomeni da je hrbtenica v dolgi ravni liniji. Rahel lok v ledvenem delu je dovoljen. Predvsem morate paziti, da so vaje izvedene PRAVILNO!

Izogibajte se vajam: KATERE VAJE NISO PRIMERNE?

 • Trebušnjaki, dvigi nog, front plank (deska)
 • Tek, skoki, dvigi na klop
 • Težki dvigi nad glavo
 • Vaje s težkimi utežmi

Če je vaša prijateljica začela z vadbo že po xy tednih in ji ni bilo nič, ni nujno, da bo pri vas isto. Vprašati se morate:

 • Sem bila aktivna med nosečnostjo in pred njo? Koliko?
 • Kakšna je moja stopnja moči?
 • Kakšna je moja porodna izkušnja? (travma ima lahko velik vpliv na moč, vadbo in energijo)
 • Stare ali trenutne poškodbe?
 • Bolečine v telesu?
 • Kvaliteta spanja?
 • Diastaza rektusov, inkontinenca, prolaps organov?

Osnovni načrt vadbe po porodu:

 • Počitek, rehabilicija (0-6 tednov)
 • Vrnitev na lahke vaje (7-18) – program
 • Napredne vaje(19-42 tednov) – program

Kdaj ste pa ve začele in kako ste se počutile? Delite svojo izkušnjo z drugimi, mogoče si pa lahko med seboj pomagamo z nasveti in izkušnjami.

Če bi rade vadile pod strokovnim vodstvom in varno vrnile svoje telo in trebušček v stanje pred nosečnostjo, priporočam najprej program po porodu in nato fitmami program.

 

 

1) Ayers JW, Morley GW. Surgical incision for cesarean section. Obstet Gynecol. 1987 Nov;70(5):706-8.

2) Braekken IH, Majida M, Engh ME, BØ K. Can pelvic floor muscle training reverse pelvic organ prolapse and reduce prolapse symptoms? An assessor-blinded, randomized, controlled trial. Am J Obstet Gynecol 2010 Aug,203(2):170,e1-7

3) Callaghan WM, Kuklina EV, Berg CJ. Trends in postpartum hemorrhage: United States, 1994-2006. Am J Obstet

4) Davenport MH, Giroux 1, Sopper MM, Mottola MF. Postpartum disease risk factors. Med Sci Sports Exerc. 2011 Jun;43(6):951-0 1-8. 

5) Dietz HP. Quantification of major morphological abnormalities of the levator ani. Ultrasound Obste

6) GIRLS GONE STRONGhttps://www.girlsgonestrong.com/blog/articles/exercising-after-c-section/

Mar;29(3):329-34.

7) Hytten F. Blood volume changes in normal pregnancy. Clin Haematol. 1985 Oct;14(3):601-12.

8) National Institute of Mental Health >> Postpartum Depression Facts [Internet]. [cited 2017 Aug 2]. Available from:https://www.nimh.nih.gov/health/publications/postpartum-depression-facts 

9) Norman E E al. An exercise and education program improves well- being of new mothers: a randomized controlled trial.- PubMed – NCBI [Internet].[cited 2017 Jun 23]. Availabile from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov.ololo.sci-hub.cc/pubmed/20056720

10) Smith DL, Fernhall B. Advanced Cardiovascular Exercise Physiology. Human Kinetics; 2011. 227 p.

 

 

 

 

članek je prevod članka https://bit.ly/3l9DcM1

https://www.nusagnezda.com/2017/06/08/so-skupinske-vadbe-crossfit-bootcamp-in-druge-vadbe-res-tako-slaba-izbira-po-porodu/

4 thoughts on “VADBA PO CARSKEM REZU

 1. Močno priporočam bownovo terapijo na brazgotini! Olajšanje, da te kap. In ja, že po nosečnosti mislim, da telo rabi svoj čas, da se postavi v ustaljene tirnice, s carskim rezom pa je zadeva še bolj kompleksna. In teža se sama od sebe popravlja tudi po letu dni, tudi po letu in pol vidim spremembe v smeri stanja pred nosečnostjo (trebuha predvsem).Še dobro, da imam taščo, ki ima 4 porode za seboj, ve, kaj govori, ko pravi, počakaj! 😀

  1. Hvala za mnenje, seveda ne smemo hiteti, lepo pocasi in z pravilnimi vajami. Ni vse v teži in kilogramih, telo mora funkcionirati in to je mogoče samo z močnimi mišicami.

 2. Pred tremi meseci sem imela carski rez, nato po 6. tednih prvi pregled pri ginekologu. Vse je bilo ok in rana se je lepo celila, zato sem vprašala kako je z aktivnostjo in telovadbo, kdaj lahko začnem. Ginekolog mi je predlagal naj počasi (2 do 3× na teden) začnem z normalnimi vajami, hojo, tudi s tekom in trebušnjaki, vendar vse počasi in zmerno. Njegov odgovor me je zbegal, saj naj bi po carskem rezu še ne vem kako dolgo morala paziti glede telovadbe in njene intenzivnosti. Zato sedaj ne vem kako in s čim naj začnem, sploh ker sem ljubiteljica teka.

  1. Po carskem rezu je potrebno mirovati oziroma aktivirati medenično dno in trebušne mišice, s pomočjo pravilnega dihanja. Po 4 tednu pa lahko začnemo z aktivacjio zadnjice (vaje v ležečem in bočnem položaju, kjer rahlo aktiviramo zadnjične mišice). Ko je rana zaceljena in se počutimo dobro, lahko začnemo z aktivacijo trebušnih mišic(pravilen izbor vaj!!) in medeničnega dna. Potem pa postopoma naprej….

Comments are closed.