VAJE ZA DOLGE IN DEFINIRANE MIŠICE
Veliko žensk si želi dolgih in definiranih mišic, vendar imajo napačno predstavo, kako priti do takšnega videza. Najbolj pogost mit, ki je zasidran v glave je, da te dvigovanje uteži naredi močne in napihnjene, pilates in joga pa dolge in zdefinirane. Najprej naj povem, da je joga super vadba, ki ima nešteto pozitivnih lastnosti in da se tudi sama ukvarjam z njo, vendar želim razbiti mit, da nam tovrstna vadba pomaga pri tem, da nam podaljša mišice. Prav spomnim se slovenske modne oddaje, kjer je žirantka pametovala eni od manekenk, da se mora bolj raztezat, da bo imela lepe oblikovane roke :). Kar nekaj zgražanj športnih strokovnjakov je bilo tisti večer na FB- ju 🙂

Marketinše poteze
Na vsake toliko, zasledim objavo, kako nam določena vrsta vadbe naredi bolj podolgovate in zdefinirane mišice. Joga, pilates, raztezanje po vadbi, nam podaljša mišice. Tako se oglašujejo in to so samo marketinške poteze, ki zapeljujejo naivne ženske, ki hočejo imeti daljše mišice na nogah. Je pa na žalost daleč od resnice. Raztezanje mišic vas bo naredilo bolj gibljive, vsekakor pa vam ne bo podaljšalo mišic. Mišica ima svoj začetek in konec in razen, če vas dajo na natezalnico tega ni mogoče spremeniti. Da ne bo pomote joga in pilates sta super zadevi, jogo obožujem, vendar zaradi drugih pozitivnih učinkov, ne zaradi tega, ker mi bo podaljšala mišice. Moje noge so dolge 108cm že od 8 razreda oš in niso niti centimetra daljše od kar se ukvarjam z jogo, ker to fizično ni mogoče. Če bi vadba podaljšala mojo mišico na nogi, bi bila tudi sama večja, če bi hotela dalšo mišico na roki, bi zgledala kot opica.. torej to fizično ni mogoče.
Zakaj pa potem joga in pilates inštruktorji izgledajo tako “dolgi”?
Tudi sama izgledam dolga, pa ne zato, ker se raztegujem in izvajam jogo, temveč zaradi svoje “dolge” genetike. Obožujem vadbo z utežmi, kar pripomore k temu, da ima moje telo hiter metabolizem, kar posledično pomeni kurjenje maščob in “definirane” mišice. Zdefiniranost telesa je posledica pravilne vadbe v kombinaciji s prehrano. Joga je odlična vadba, ko se hočem pretegnit in zbalansirati telo in misli. Da bi bila zaradi tega moja roka bolj dolga in zdefinirana – NOPE.
ŠE vedno ne razumemo?
Anatomija prvega razreda oš, nam pove, da se mišice pripenjajo na kosti in sklepe. Naprimer biceps (mišica na roki, kjer iztopi žila 🙂 se pripenja na komolec in ramenski sklep. Torej,če lahko kost ki poteka vzdolž sklepov podaljšate, lahko podaljšate tudi mišico. Tako je jasno, da ni možnosti, da bi biceps postal daljši ane?
In kako torej naprej?
Predispozicije so različne, telesa so različna, vendar nekaj je jasno, treniranje z utežmi vas ne bo naredilo napihnjene. Ženske nimamo skoraj nič možnosti za to, pomislite na vse tiste moške, ki so vsak dan v fitnesu, premetavajo velike teže imajo veliiiiko več testosterona, ki jim omogoča rast mišice, pojejo velikooo hrane, zato da se jim pozna mišična masa. Skratka potrebno je veliko truda, garanja in veliko hrane, da mišica raste. Torej se nam ženskam res ni potrebno bati, da bomo napihnjene ane? Potemtakem bi morala biti sama kot rambo.
Skratka vse bi rade zgledale kot victora secret manekenke, vendar, to ne bo mogoče če nimate istih staršev kot  Gisele Bundchen. Ko smo pa ravno pri tej temi naj izdam še njihovo skrivnost. Manekenke celo leto garajo v fitnesih in telovadnicah, trenirajo z utežmi (ja utežmi) in pred predstavo, ko vse zgledajo zdefinirane, cel dan ali še več ne pijejo nobene tekočine, zato da so mišice bolj vidne. Torej tega mi navadni smrtniki ne potrebujemo, zato bomo pili veliko vode, tudi če naše telo ne bo zdefinirano.  
VS-Angels-victorias-secret-angels-5874771-1024-768
ZAKJLJUČEK
Če bi rade shujšale, boste to najlažje storile z kombinacijo pravilnega treninga prilagojenega samo vam in pravilne prehrane. Dolge mišice vam je podarila vaša mama ko vas je rodila, če vam jih ni žal ni mogoče, da bi jih imele.
Izabel-Goulart-heads-gym-last-minute-strength-training

3 thoughts on “VAJE ZA DOLGE IN DEFINIRANE MIŠICE

  1. Res je, genetika je ogromen dejavnik kot tudi trening… tudi vsak trening z utežmi ni primeren oz. ne prinese željenih rezultatov:) Jaz sm bla zaradi treninga hipertrofije kmalu napihnjena kot rambo:) Mogoče je kdaj zmeda tudi zaradi tega:) Drugače pa ful dober blog!!

  2. Sem se ob članku morala nasmejati, saj sem isto pred letom poskušala pojasniti svoji sestrični. Da od pilatesa ne bo imela dolgh mišic. Super napisano.
    Morda le še nasvet Maši zgoraj. Z utežmi lahko delamo vaje za moč in vaje za hipertrofijo. Pri vadbi za hipertrofijo je potrebno izvajati vaje z manjšo a še vedno zahtevno obremenitvijo, najmanj 12 -15 ponovitev (če ne gre, je breme preveliko) in več serij, npr 5. Če želimo pa krepiti le moč, pa je bolj priporočljiva večja obremenitev (npr. 80-90% maksimuma) z majhnim številom ponovitev in do recimo 3 serije z vmesnimi pavzami 3-5 minut med serijami.
    Je pa res, da pri vadbi za moč vseeno pride do manjšega povečanja mišic (oz. več je snovi okoli mišice), saj se poveča glikogenska rezerva (kar je bolje, kot da gre odvečna energija v maščobo), to pa tudi veže nekoliko več vode. Na določeno vadbo se vsak organizem odziva za odtenek drugače: nekdo hitro pridobi mišično maso, drugi težje, tako da je potrebno spoznati svoje telo, odzive, urediti prehrano in temu primerno prilagoditi program vadbe…. 🙂

    1. Ja hvala, tocno to sem zelela pojasnit Masi zgoraj, z utezmi je potrebno tudi znat trenirati. Seveda misica hipertrofira, potem je se odvisno kak tip cloveka si, ce imas hitrejsa vlakna, ali ce imas pocasnejsa in se kar nekaj dejavnikov, ko vplivjo na rast misice. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.