VODENE VADBE, BOOTCAMP, TEK PO PORODU?

BREZPLAČEN PRIROČNIH VARNIH VAJ PO PORODU TE ČAKA TUKAJ: http://bit.ly/2rM43G5

Po raznih forumih se velikokrat sprašujete, kdaj je primeren čas za vadbe kot so crossfit, bootcamp, ostale skupinske vadbe in tek. Odgovori me pa vsakič bolj stresejo. “Tek po 6h tednih”, “če si fit lahko greš na bootcamp takoj, ko se počutiš, da si pripravljena”. Že prej sem bila aktivna, zato sem takoj začela s crossfitom”. 🙂 aaaha, a plenice si vzela s seboj, ali so ti jih posodili trenerji v centru, ki so ti obljubili fit telo po porodu? Trenerji se ne zavedajo kakšno skodo delajo ženskam. Kako pa pri teku po šestih tednih? Moja osebna izkušnja je sledeča. Pred nosečnostjo medenično dno trdo, kot skala, trup –  bullet proof. Po porodu šok in uhajanje urina. KAJ? Ni mogoče, pa ne jaz? Resno? A to je normalno, to je ta cena, ki jo ženska plača in tako bo ostalo? NE! Ni normalno, da tako ostane, NE SME. Spet se vprašam, hodiš na te vadbe, da bi postala močnejša, pa ne moreš niti zadržati urina? Hmm nič močnga ni v tem, da se polulaš med vadbo damica! Ljudje pridejo v tovrstne telovadnice in vidijo prostor brez naprav, samo naša telesa, ki opravljajo 100% delo, funkcionirajo v vsej svoji biti, za kar so tudi ustvarjena. Pa je res?

Tovrstne vadbe opisujem, kot režim nenehno različnih vaj, kot so skoki, visenja, plezanja, dvigovanja, počepi … –  do sedaj je to SUPER. “ampak saj to so super vaje”??

…ČE JE VAŠ TRUP MOČAN, STABILEN, IMATE OPTIMALNO DRŽO MED IZVAJANJEM IN 100% FUNKCIONALNO TELO!

Ker šele potem bo telo sposobno zdržati ekstremen pritisk v vaši trebušni votlini in medeničnem dnu, vsakič, ko boste naredili zgib, skočili s kolebnico, ali naredili upogib trupa. In vaš trup in mišice medeničnega dna, bodo opravljale svojo funkcijo,tako kot ostali deli telesa, trebuh bo trd in nič ne bo več mokrega, razen vaše prešvicane majčke.

AMPAK tukaj je nekaj, če ste po porodu ( včeraj, en mesec nazaj, eno leto nazaj ali kadarkoli ), je velika verjetnost, da vaše jedro ne funkcionira tako kot bi moralo. Kar pomeni, da če boste NAREDILE upogib trupa, DVIG OBEH NOG (nekatere pilates vaje) VZGIB, SKOK S S KOLEBNICO (ALI KAKRŠEN KOLI SKOK), TEK se bo zgodilo to:

TUDI ČE SE SMATRATE KOT FIT, ZDRAVO, RELATIVNO MOČNO

 1. Vaši trebušnjaki  ( trebušne mišice) bodo potiskale navzven in ustvarile ali bognedaj poslabšale RAZMIK TREBUŠNIH MIŠIC (diastazo rektusov). Lahko bodo tako potiskale navzven, da bodo ustvarile hernijo. V najboljšem primeru bodo vaše trebušne mišice izgledale čvrste, vendar bodo “štrlele” navzen. Torej bo čez obleko videti, kot bi imele trebuh.
 2. Vaše medenično dno bo izpostavljeno velikim pritiskom in se bo še dodatno oslabilo. Medenično dno bo šibko in ne bo sposobno zadržati,  kar bi moralo zadržati. Tako bo spet prišlo do inkontinence urina ali še slabše, do prolapsa organov.

TO SO Funkconalne vaje v svojem temelju, gibanja ki so prisotna od vedno, za katera so naša telesa ustvarjena, da jih opravljalo, do neke mere, se sprašujete?

JA, VENDAR, in to je zelo pomembno, še posebej za ženske po porodu: Ne da se jih opravljat varno, brez funkcionalnega jedra. Ko izpostaviš organ,  ki bil pod takšnim stresom, kot je rojstvo otroka, močnim pritiskom, je ideja o intenzivnih vadbah absurdna in nevarna.

TOREJ, KDAJ SMO PRIPRAVLJENE ZA VODENE VADBE, CROSSFIT, BOOTCAMP IN TEK?

Točnega pravila, KDAJ ni! Poslušajte svoje telo, ker vam bo zelo nazorno povedalo, kdaj se ustaviti, iti 2 koraka nazaj, ali kdaj gremo lahko enega naprej. Signali, ki nam povedo, da nismo še pripravljene:

 • Če vam kadar koli med izvajanjem vaj uhaja urin ( ne NI ok, če se kdaj pa kdaj polulate!)
 • Če čutite kakršno koli bolečino v križu, med ali po izvedbi vaj
 • Če čutite nestabilnost v trupu in se počutite kot bi vas vleklo skupaj, ali vam meče trebuh naprej, med izvedbo katere koli vaje (nepravilna drža)
 • Če se telo trese med izvajanjem vaje
 • Če vaše telo ni sposobno zadržati pritiska v trebuhu z vso močjo
 • Če niste šli skozi program, ki bi najprej okrepil ključne mišice in reprogramiral telo

BOM ŠE KDAJ LAHKO DELALA TREBUŠNAKE (upogib trupa)?

trebušnjakVečina ima še vedno  zasidrano v glavi največjo zabulodo, da so edina  pot do ravnega trebuha trebušnjaki(upogib trupa).1000 ponovitev in trebuh bo raven.NE BO!

Jaz sem dokaz, da to ni res, ker že leta nisem naredila nobenega in vse moje punce, ki vadijo z mano tudi ne. Torej kaj imam proti upogibom trupa? Trebušnjaki so za diastazo rektusov to, kar je bil Kripton za superman-a. Mogoče boste lažje razumeli, če vizualizirate premo trebušno mišico, ki je pripeta na prsnico in spodaj na sramnično kost, vendar z odprtino na sredini. Ne morete si predstavljati, kako nam vsak gib kjer upogibamo trup, ali gib kjer imamo obe nogi gor, ŠE BOLJ odpira odprtino med mišicama in hkrati veča trebuh. Če delate upogibe trupa (po domače trebušnjake) ne boste nikoli imele takšnega trebuha kot si želite. Osredotočite se na stabilizacijo trupa. Trebušnjaki so lahko nevarni.

Diastasis-Recti-Abdominis-Burrell

Torej trebušnjaki(upogibi trupa) še kdaj? NI Potrebe po njih. Če lahko dosežete raven trebuh z veliko bolj varnimi vajami. vaje za trebušne mišice(veliko jih je). Držite se tistega KAR DELUJE!

Moje mnenje je, da bootcamp, crossfit in drugi načini skupinskih vadb NISO za ženske, ki so rodile. Saj žensko telo (trup) potrebuje celotno sliko, da znova vzpostavi sistem, preden sploh razmišljamo o tovrstnih vadbah.

p.s

Če vam trener po porodu predpiše plank (desko), ali katero koli drugo zgoraj napisano vajo, češ saj to je super vaja za trup, stabilizatorje in trebušne mišice, je to signal, da trener ni seznanjen z dejstvom, da je v trebuhu odprtina(diastaza rektusov) in gravitacija ter pritisk delata svoje, torej trebuh pade ven. Si res želite imeti še večji trebuh, kljub temu, da telovadite? MISLIM, da si tega nobena ne želi. Zato, če želite pravilno okrepiti trebuh, brez tega, da bo izgledal še večji, trenirajte pravilno!

Kako pa vi trenirate po porodu?

Jaz pol leta po rojstvu sina že delam treninge s težkimi utežmi in kondicijske treninge brez težav, saj sem si 4 mesece krepila jedro na varen način, (delala vaje za trebuh, ki so varne), vzpostavila ravnovesje v medeničnem in okrepila trup. Upam, da trenirate pametno!

 Če želite

Vaditi varno

Imeti raven trebuh

Biti brez bolečin

Se počutiti odlično v svoji koži

www.fitmami.si

4 thoughts on “VODENE VADBE, BOOTCAMP, TEK PO PORODU?

 1. S treningi sem začela 3 mesece po porodu, ker nisem več dojila, poslušala sem svoje telo, nikoli pa nisem imela težav z uhajanjem urina ali s trebuhom. Kvečjemu se je telo po porodu izoblikovalo lepše kot kdajkoli prej. Izvajala sem vse funkcionalne vaje, le s trebušnjaki sem začela malce kasneje .

 2. Tako, da se ne strinjam s tem, da ženska po porodu ne bi smela več izvajati trebušnjakov. Kar se tiče pa diastaze pa obstajajo posebne vaje za to in pri nekaterih ženskah pride do tega po porodu, pri drugih pač ne. Zato smo si vsi tako različni in vsak najbolje pozna svoje telo, ki bi ga moral poslušati in ravnati z njim temu primerno. Ni pravil v vadbi. Sem mnenja, da je pilates osnova za vse in potem vse ostalo.

 3. Potem sva enakega mnenja B 🙂 Trebušnjakov res nebi priporočila pri porodu, ker imamo razmak in nam pritisk ustvarja še večjo luknjo, delajmo vaje za trebušne mišice, ki so varne ( stranski plank, potisk z elastiko(upiranje rotaciji), vaja žužek, veliko pilates vaj (ne pa vse), tiste ki imamo obe nogi gor naredi isti učinek, kor trebušnjak. Torej ja se strinjam, počasi se daleč pride, jaz po 6h mesecih po porodu že delam težke kondicijske treninge in treninge z utežmi :), ker sem šla lepo počasi! Lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.